TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Poljoprivreda

Nedimović i Božić posetili poljoprivrednike u Novom Bečeju

Sanja Milenković | 1. oktobar. 2021. | 11:25 | Poljoprivreda

Nedimović i Božić posetili poljoprivrednike u Novom Bečeju

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Čedomir Božić, kao i predstavnici lokalne samouprave posetili su danas gazdinstvo Radoslava Kovačeva u Novom Bečeju. Predsednik opštine, Saša Maksimović, podsetio je ovom prilikom da je Novi Bečej 60% poljoprivredna opština, a da je ovogodišnji prinos znatno umanjen zbog produženih perioda suše i visokih temperatura.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Čedomir Božić, podsetio je da su uređenje kanalske mreže i mogućnost navodnjavanja bili tema i nedavno održanog radnog sastanka u zgradi Opštine Novi Bečej.

Jedna od tema u razgovoru sa lokalnim proljoprivrednim proizvođačima bila je i visina premije za mleko koja je nedavno povećana sa 7 na 10 dinara po litru, istakao je ministar Nedimović i dodao da su obezbeđena sredstva za 2021. godinu kao i da isplata za treći kvartal počinje 15. oktobra. Srbija je nedavno dobila dozvolu i za izvoz piletine u Evropsku uniju, dok se za prodaju svinjskog mesa tek očekuju pregovori.

Kada je u pitanju prinos kukuruza, u zavisnosti od područja, rod je zbog visokih temperatura i nedostatka vlage umanjen od 30 do 50%, ali je cena žitarica dostigla istorijski maksimum, ocenio je Nedimović.

Obilasku gazdinstva porodice Kovačev u Novom Bečeju prethodila je i poseta Srpskoj Crnji gde su poljoprivrednici pokazali posebnu zainteresovanost za konkurs Svetske banke u oblasti stočarstva, dodao je Nedimović.

Radoslav Kovačev iz Novog Bečeja bavi se stočarstvom, ratarstvom, a vlasnik je i otkupne stanice za mleko. Za razvijanje posla u koji je, kao kaže, uključena cela porodica i jedan pomoćni radnik, od izuzetnog su značaja podsticaji ministarstva i pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

S obzirom na situaciju vezanu za cenu struje i gasa koja direktno utiče na proizvođače u prehrambenoj industriji, a koja funkcioniše u skladu sa evropskim, odnosno, svetskim tržištem, u narednom periodu uložiće se dodatni napori u pronalasku adekvatnog rešenja, a uz maksimalnu promociju alternativnih izvora energije kako bi se snizili troškovi proizvodnje.

Ostale vesti iz ove kategorije