TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Turizam

Na Tiskom keju ofarbana jaja na tradicionalan način

Sanja Milenković | 30. april. 2021. | 9:15 | Turizam

Na Tiskom keju ofarbana jaja na tradicionalan način

Hrišćani koji Vaskrs slave po Julijanskom kalendaru, danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista. Na ovaj dan farbaju se uskršnja jaja, najviše crvenom bojom, koja simbolizuje Isusovu krv, što predstavlja jedan od retkih običaja koji se tokom godina održao čak i u velikim gradovima. U bašti suvenirnice na Tiskom keju, podržane od strane Turističke organizacije opštine Novi Bečej, danas su na prirodne, tradicionalne tehnike farbanje jaja podsetile članice Centra za celoživotno obrazovanje „Edufons“.

Zbog trenutne epidemiološke situacije ovakvi i slični oblici socijalnog okupljanja svedeni su na minimum, ali ujedno predstavljaju dobar start i veliki potencijal da u nekim boljim vremenima postanu tradicija, ocenio je direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, Saša Dujin.

Radionica je sprovedena u okviru projekata “Žene iz ruralnih sredina do održive hrane i poljoprivrede – sveža hrana od farme do stola” i “Održive životne veštine”, koje Centar “Edufons” sprovodi na polju obrazovanja odraslih, a koji je sufinansiran kroz Erasmus+ program Evropske unije.

Ostale vesti iz ove kategorije