TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Zdravstvo

Osnovna medicinska oprema obezbeđena za Dom zdravlja

Redakcija TV Novi Bečej | 20. decembar. 2016. | 15:12 | Zdravstvo

Osnovna medicinska oprema obezbeđena za Dom zdravlja

Dom zdravlja u Novom Bečeju ovih dana spominje se zbog velikog duga u kojem se nalazi, a lokalna samouprava nastoji na sve moguće načine da pomogne ovom preduzeću čiji je osnivač. Pored duga i praznih apoteka, Dom zdravlja Novi Bečej ima problema i sa nedovoljnom i zastarelom opremom. Opština Novi Bečej obezbedila je sredstva za pribavljanje medicinske opreme u iznosu od oko 770 hiljada dinara kako bi se stvorio minimum uslova za funkcionisanje ove ustanove.

„Dom zdravlja Novi Bečej ne nalazi se samo u teškom finansijskom stanju, već i po pitanju medicinske opreme. Vozila su, takođe, u lošem stanju. Opština je ovog puta izdvojila skromnija sredstva, ali svakako da su Dom zdravlja i zdravlje naših građana prioriteti opštinske vlasti“, rekao je Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej.

Dr Ivan Zec, v.d. direktor Doma zdravlja Novi Bečej, zadovoljan je saradnjom sa lokalnom samoupravom, ali ističe da je zatečena situacija u ovoj ustanovi bila katastrofalna: „Sada pokušavamo da gasimo „požare“ tamo gde se može. Obezbedili smo ono najosnovnije i najpotrebnije da bismo mogli da funkcionišemo. Nabavili smo četiri EKG aparata, od čega jedan stacionarni i tri terenska, pet otoskopa, tri puls oksimetra, dva stetoskopa i dva aparata za merenje krvnog pritiska. Što se voznog parka tiče, osposobili smo vozila koja jesu prešla veoma mnogo kilometara, ali su u funkciji.“

Obezbeđivanje sredstava za nabavku osnovne potrebne opreme, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, Branko Svilengaćin, nazvao je interventnim pokušajem da se loša situacija makar malo poboljša. On je dodao da se do kraja ove godine, ali i u sledećoj očekuje još pozitivnih vesti vezanih za Dom zdravlja: „Da se opština Novi Bečej nalazi na „nuli“, bili bismo srećni. No, nalazimo se u ogromnom minusu, ne samo kao opština, već i kao osnivači javnih preduzeća i ustanova. Ako se samo osvrnemo na dug Doma zdravlja od sto trideset miliona dinara i na sve obaveze koje proističu iz njega, stalne blokade i potrebe da se pomogne Domu zdravlja, onda jedna ovakva akcija kupovine osnovnog inventara ne predstavlja ništa posebno, već nešto što se podrazumeva i što bi naše ordinacije trebalo da imaju kako bi postojao dovoljan kvalitet zdravstvene zaštite. Međutim, ovaj dug opštinu sprečava da neke vidljivije i životnije stvari uradi kako bi pomogla Domu zdravlja, građanima i opštini sveukupno.“

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, sumirajući rad lokalne samouprave u proteklih šest meseci, predsednik opštine, Saša Maksimović, i njegov zamenik, rekli su da nastoje da obezbede i novo vozilo za potrebe Doma zdravlja.

Ostale vesti iz ove kategorije