TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Zdravstvo

Kada je vreme za prvu posetu zubaru?

Sanja Milenković | 24. februar. 2021. | 12:18 | Zdravstvo

Kada je vreme za prvu posetu zubaru?

Poslednjih godina, svest o važnosti zdravlja zuba u ranom uzrastu dece podignuta je na viši nivo, a redovne posete stomatološkoj ordinaciji i sticanje zdravih navika preduslov su za njegovo očuvanje. Adekvatna briga o oralnom zdravlju naročito je važna već tokom planiranja i praćenja same trudnoće, kada je i prilika da se budućoj majci ukaže na eventualne probleme i pruže saveti u cilju pravilne nege usta i zuba, objasnio je dr Vladimir Tubin, specijalista dečije i preventivne stomatologije.

Pravilna nega mlečnih zuba i usne duplje zahteva jednaku pažnju u odnosu na zube odraslih i od ključnog je značaja za njihovo kasnije zdravlje i izgled, istakao je dr Tubin. Osim osnovne funkcije da mehanički obrade hranu, oni imaju važnu ulogu i u razvijanju pravilnog izgovora glasova, naročito u uzrastu od 1. do 3. godine.

Strah od posete stomatološkoj ordinaciji oseti više od 70% ljudi, a najčešće se javlja već u najranijem detinjstvu  i prevazilazi se pravilnim pristupom i dobrom komunikacijom.

Zdrave navike usvajaju se prvenstveno u porodici kao presudnom faktoru u formiranju svesti o očuvanju zdravlja zuba, s toga je veoma važno mališane na vreme upoznati sa pravilnom tehnikom držanja četkice i pronaći način da ovu dnevnu rutinu učinite zabavnom. Više o ovoj temi saznajte u TV prilogu kao i u novom izdanju emisije „Iz mog ugla“ večeras, od 20 časova.

Ostale vesti iz ove kategorije