TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Turizam

Nekadašnja kuća porodice Tolstoj u Novom Bečeju postaje muzej

Sanja Milenković | 14. septembar. 2020. | 12:09 | Turizam

Nekadašnja kuća porodice Tolstoj u Novom Bečeju postaje muzej

U periodu između dva svetska rata, u Novom Bečeju pribežište je našlo 40 ruskih porodica, među kojima se našla i porodica Tolstoj. Nakon Oktobarske revolucije, unuci Lava Nikolajeviča Tolstoja, najvećeg ruskog realiste 19. veka proglašenog za najboljeg pisca u poslednjih 200 godina, Ilija i Vladimir, emigrirali su u Srbiju. Ilija je svoje mesto pod Suncem potražio u Beogradu, dok je Vladimira put naneo u Novi Bečej, gde su rođeni i njegovi naslednici, Oleg i Ilija i gde će sa porodicom živeti do 1945. godine, nakon čega su se vratili u Sovjetski Savez. Kuća u kojoj su nekada živeli potomci grofa Lava Tolstoja danas je u vlasništu porodice Bečei.

Hartija, komadi nameštaja i drugi upotrebni predmeti pronađeni na tavanu kuće, nakon restauracije, postaće muzejski eksponati u spomen sobi koja će svedočiti o vremenu kada je ovo zdanje bilo ognjište poznatoj ruskoj porodici. U planu je, kažu domaćini, i opremanje kuhinje u kojoj bi se služili vojvođanski specijaliteti, ali i smeštajnog kapaciteta, kao i prostora namenjenog najmlađim posetiocima.

Ipak, do sada se kao posebna atrakcija izdvojio takozvani ljubavni bunar na kom su se, pred povratak u rodnu zemlju, Vladimir i njegova supruga zakleli na večnu ljubav, a koji, kaže legenda, donosi sreću svima onima koji za njom još tragaju, a koji se nad njim umiju i popiju vode.

Prilikom prošlogodišnje posete, unuk Vladimira Tolstoja i zamenik predsednika Državne dume Ruske Federacije , Petar Olegovič Tolstoj, obećao je pomoć u prikupljanju arhivske građe čiji se deo nalazi u njegovoj privatnoj arhivi. U realizaciji projekta, porodicu Bečei podržale su i Narodna biblioteka i Opština Novi Bečej, kao i Turistička organizacija na čelu sa direktorom, Sašom Dujinim.

Marta 1920. godine, u Novom Bečeju osnovan je i Harkovski institut - Ruska srednja ženska škola sa interna­tom, koji je do 1931. godine pohađalo oko 200 učenica, mahom iz porodica ruskih emigranata.

Više o ovome saznajte u TV prilogu!

 

Ostale vesti iz ove kategorije