TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Nastava u školi za najmlađe đake uz poštovanje svih mera

Danilo Gurjanov | 11. avgust. 2020. | 11:01 | Društvo

Nastava u školi za najmlađe đake uz poštovanje svih mera

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Darija Kisić-Tepavčević, saopštila je da je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 doneo danas odluku da najmlađi učenici pohađaju nastavu u školi, dok će za starije uzraste biti organizovano kombinovano izvođenje nastave.

Kisić-Tepavčević je posle sednice Kriznog štaba objasnila da su razmatrani svi aspekti, kako o broju đaka u školama i uzrastu dece, tako i o epidemiološkoj situaciji, a da je među predviđenim merama i smanjenje fizičke mogućnosti prenošenja korona virusa, što podrazumeva maksimalno razređenje broja đaka.

Prema njenim rečima u jednoj učionici moći će da bude do 15 đaka, koji će sedeti na udaljenosti minimalnoj od 1,5 metara, a biće skraćeni i časovi na 30 minuta.

Ona je ukazala na to da sada imamo povoljniju epidemiološku situaciju i da mere prevencije daju efekte, u skladu sa čim su donete odluke o načinu organizovanja nastave u budućoj školskoj godini. Za starije razrede postojaće različite kombinacije izvođenja nastave, objasnila je Kisić-Tepavčević.

Ona je rekla i da je bitno da se prilikom boravka u školi poštuju sve mere prevencije koje će da smanje rizik prenošenja infekcije na najmanju moguću meru.

Predviđa se i da ceo prvi školski dan u svim školama bude posvećen prevenciji, načinu sprovođenja prevencije i značaju preventivnih mera kao novom obliku ponašanja koji će činiti bezbedan boravak u školama za decu.

Kisić-Tepavčević je navela i da je maska kao preventivna mera, koja mora da se nosi pravilno, da prekriva nos i usta, bez obzira o kojoj vrsti je reč, nešto sa čim ćemo morati da živimo u narednom periodu.

S tim u vezi, ona je ukazala na to da će i u školskoj sredini nastavnici sve vreme morati da nose masku, a da će za decu biti definisane procedure kada je obavezno nošenje maske i kada se preporučuje, uz mogućnost da se maska odloži na određeno mesto.

Ostale vesti iz ove kategorije