TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

U Novom Bečeju dostupna još 4 broja SOS telefona za žrtve nasilja

Sanja Milenković | 22. maj. 2020. | 11:21 | Društvo

U Novom Bečeju dostupna još 4 broja SOS telefona za žrtve nasilja

Nedelja za nama protekla je u znaku Međunarodnog dana SOS telefona namenjenih žrtvama nasilja koji se obeležava 16. maja. SOS telefoni osmišljeni su, pre svega, sa ciljem pružanja podrške žrtvama, ali i informacija o načinima zaštite i prijave nasilja, objašnjava Vesna Ćerimović, konsultantkinja u Udruženju Roma Novi Bečej – SOS telefon na jezicima nacionalnih manjina.

Zvanična statistika kaže da se tokom prošle godine njihovom udruženju za pomoć obratilo 179 korisnica prijavljujući psihičko, fizičko, seksualno ili ekonomsko nasilje, dok je ukupno obavljen 301 telefonski poziv.

Svoje delovanje prenele su i na društvene mreže, pa se nekoliko njihovih kratkih videa edukativnog i informativnog sadržaja našlo na jutjubu, a zatim i na fejsbuku i instagramu, dodaje konsultantkinja Dragana Barbul i napominje da se odnedavno, sve žene i devojčice kojima je potrebna podrška, mogu javiti i putem SMS-a i viber poruka, potpuno anonimno.

Odnosi u kojima postoji nasilje teško se prekidaju, a razlozi su najšeće deca, ali i ekonomska i emotivna zavisnost od partnera. Ono što je važno jeste prepoznati problem i pronaći adekvatno rešenje koje ne ugrožava ničiju bezbednost. Više o ovoj temi saznajte u novom izdanju emisije „Aktivizacija“ večeras, od 20 časova.

Ostale vesti iz ove kategorije