TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Realizovan projekat rehabilitacije prirodnog i kulturnog nasleđa regiona

Danilo Gurjanov | 31. mart. 2020. | 9:27 | Društvo

Realizovan projekat rehabilitacije prirodnog i kulturnog nasleđa regiona

Tokom prethodne dve godine opština Novi Bečej zajedno sa mađarskim gradom Šandorfalva realizovala je projekat pod nazivom „Rehabilitacija zajedničkog prirodnog i kulturnog nasleđa zarad budućeg razvoja regiona“ u okviru Interreg - IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija. Ukupna vrednost projekta iznosila je bezmalo 558 hiljada evra, u čemu je Evropska unija učestvovala sa skoro 474 hiljade evra.

Projekat, čije aktivnosti su otpočele 1. aprila 2018. godine, udružio je partnere iz Srbije i Mađarske sa ciljem realizacije zajedničke ideje o očuvanju i unapređenju kulturnih i prirodnih vrednosti i održivom razvoju oba grada. Aktivnosti vezane za SRP „Slano Kopovo” i, u širem smislu, za Novi Bečej bile su veoma šarolike, a obuhvatile su širok spektar dešavanja - od infrastrukturnog opremanja specijalnog rezervata prirode do radionica za najmlađe i kulturnih dešavanja.

U okviru projekta izgrađena su dva pristupna puta do samog rezervata prirode povezujući ga sa državnim putevima koji ga okružuju, čime je pristup ovom lokalitetu znatno olakšan. Pored toga, osmišljene su i postavljene i edukativno-informativne table u okviru ovog zaštićenog prirodnog dobra.

U periodu od 12. do 18. avgusta 2019. godine, Slano kopovo bilo je osnovni motiv i 24. „Tiske akademije akvarela”, tradicionalne likovne kolonije koja je još jednom okupila akvareliste iz zemlje i regiona.

Na Slanom kopovu prošle godine održan je i  Foto-safari u okviru kog su fotografi, profesionalci, ali i drugi entuzijasti, imali priliku da okom svog objektiva zabeleže svu lepotu jedne od poslednjih slatina u Evropi. Fotografije koje su nastale tom prilikom bile su deo posebne izložbe u Domu kulture opštine Novi Bečej prošlog novembra. 

Takođe, u okviru Festivala ždralova koji se već nekoliko godina održava na Slanom kopovu, više od stotinu dece iz Novog Bečeja i Šandorfalve posetilo je ovaj specijalni rezervat prirode, a tom prilikom se učilo o srezervatu, o biljnom i životinjskom svetu koji se u njemu nalazi, ali i o pravilima boravka u prirodi, uz igru i uživanje bez savremenih tehnologija. Nakon toga za mališane su organizovane i umetničke radionice sa temom Slanog kopova.

Jedno od centralnih dešavanja tokom realizacije projekta bio je i prvi novobečejski „Eco Tour“, mini sajam posvećen eko i etno turizmu koji je trajao dva dana. Ovom prilikom predstavljeni su mnogobrojni kapaciteti u oblasti turizma koje poseduje opština Novi Bečej, pri čemu je akcenat stavljen na muzejske postavke čija je osnovna tema očuvanje kulturnog nasleđa koje se nalaze u muzejima „Glavaševa kuća“ u Novom Bečeju  i „Kotarka“ u Novom Miloševu. Tokom mini sajma prezentovane su i rukotvorine, prehrambeni i drugi  proizvodi kao deo ponude jedne turističke destinacije.

Istovremeno je u prostoru Doma kulture opštine Novi Bečej održan i stručni skup čija je tema bila upravo eko i etno turizam, odnosno mogućnosti saradnje i razvoja zajedničkog turističkog proizvoda. Stručnom skupu prisustvovali su predstavnici turističkih organizacija, fakulteta, loklanih samouprava, ali i svi drugi koji su želeli da daju aktivan doprinos ovoj temi.

U okviru projektnih aktivnosti usledio je zajednički nastup partnera na 52. sajmu LORIST u Novom Sadu, prilikom čega su predstavljeni sam projekat i turistička ponuda oba grada.

Kao jedna od aktivnosti projekta realizovan je i Festival narodnog stvaralaštva „Ričaj“ koji je, pre svega, usmeren na očuvanje tradicije, pa su u okviru ove manifestacije deci pričane tradicionalne bajke, organizovane su radionce folklora i starih zanata, izrade nakita, a osim toga i poseta muzeju „Glavaševa kuća“ i lokalitetu Arača.

Tokom projekta realizovan je i serijal radionica na kojima su polaznici od eksperata iz oblasti turizma imali priliku da steknu nova znanja u vezi sa izradom suvenira, njihovim plasmanom i promocijom, kao i o njihovoj ulozi u jačanju etno i eko-turističke ponude, ali o temama iz šire turizmološke oblasti.

Ostale vesti iz ove kategorije