TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

U Srbiji potvrđena ukupno 384 slučaja, šestoro umrlo

Danilo Gurjanov | 26. mart. 2020. | 11:20 | Društvo

U Srbiji potvrđena ukupno 384 slučaja, šestoro umrlo

Juče do 15 časova u Srbiji je registrovano ukupno 384 potvrđena slučaja oboljevanja od virusa COVID-19. Član Kriznog štaba za suzbijanje ove zarazne bolesti, epidemiolog Predrag Kon, istakao je da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 245 osoba, od kojih je 81 uzorak bio pozitivan na korona virus.

Kon je precizirao da su na respiratoru 24 pacijenta. Prema njegovim rečima, od sada prestaje kućna izolacija, koja se koristi kada je neko zaražen, ali ne prestaje kućna samoizolacija, koja je zaštita i služi za one koji su bili u kontaktu sa obolelima. Svako ko je pozitivan, na taj način što se privremeno izdvaja i odlazi u kolektivni smeštaj, štiti zapravo svoju porodicu, objasnio je on.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, Darija Kisić Tepavčević, najavila je da će se na konferencijama za novinare redovno davati informacije o topografskoj distribuciji obolelih, navodeći da je virus sada prisutan među stanovnicima 21 grada.

Ona je saopštila da je, od ukupno potvrđenih slučajeva korona virusa, najviše zaraženih u Beogradu – 158, Nišu 40 i Valjevu 38 slučajeva. Slede Novi Sad sa 21 obolelim, Čačak sa 13, Kragujevac sa 12, Kruševac i Ćuprija sa po 10, a jednocifren broj obolelih imaju Kikinda, Vranje, Užice, Požarevac, Zaječar i Pančevo. Po jednog obolelog imaju Vrnjačka Banja, Temerin, Sombor, Bačka Topola, Sremski Karlovci, Zrenjanin i Leskovac.

Darija Kisić Tepavčević je objasnila da na Beogradskom sajmu i drugim lokacijama, gde će biti improvizovan smeštaj, neće biti smeštani pacijenti kada budu popunjeni bolnički kapaciteti, već samo oni sa izrazito blagim oblikom infekcije, dakle, skoro zdravi ljudi.

Osobe smeštene na Sajmu boraviće tamo uz stalni zdravstveni nadzor, sve dok njihovi rezultati ne budu negativni na koronu, ukazala je doktorka i dodala da će uslovi u hali biti znatno unapređeni u odnosu na trenutno stanje.

Kisić Tepavčević je takođe napomenula da masovno testiranje mora detaljno da se razradi i da se utvrdi tačan vremenski period kada je najefikasnije raditi takvo medicinsko analiziranje.

U toku noći u Srbiji su preminula još dva pacijenta kod kojih je bio potvrđen korona virus, objavljeno je danas na sajtu covid19.rs.

U Srbiji je ukupno od korona virusa do sada preminulo šest osoba.

Ostale vesti iz ove kategorije