TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Narodna banka objavila instrukcije za isplatu primanja penzionerima

Sanja Milenković | 25. mart. 2020. | 11:36 | Društvo

Narodna banka objavila instrukcije za isplatu primanja penzionerima

U skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije da isplata penzija za građane bude  omogućena uz izdavanje posebnih ovlašćenja, kao i putem dostave, Narodna banka Srbije dostavila je bankama detaljnu instrukciju za postupanje prema korisnicima penzija, uz obavezu da omoguće svim penzionerima da penzije mogu podići
- izdavanjem posebnog jednokratnog ovlašćenja za lice koje će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije ili
- dostavom penzije na kućnu adresu.

Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formu uz obavezne potpise, navođenje ličnih podataka penzionera i osobe koja se ovlašćuje, broj tekućeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje.

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugu osobu za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije.


Novi model primenjivaće se od isplate drugog dela za februar i biće na snazi dok traje vanredno stanje, a svi penzioneri koji imaju platne kartice mogu ih dati osobama od poverenja kako bi za njih obavili kupovinu ili im podigli penziju.

Banke su dužne da kontaktiraju svoje korisnike u vezi sa načinom isplate, a penzioneri se mogu javiti i na posebne brojeve telefona banaka.

Za sve građani koji imaju problema sa radom banaka na isplati penzija, otvoren je i kontakt centar za pritužbe i mogu se obratiti putem mejl adrese isplata.penzija@gov.rs ili pozivom na broj  011/ 7350 560.

Ostale vesti iz ove kategorije