TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Uspešno završeni 27. „Dani Laze Telečkog“ u Kumanu

Danilo Gurjanov | 21. oktobar. 2019. | 12:51 | Kultura

Uspešno završeni 27. „Dani Laze Telečkog“ u Kumanu

Pozorišna manifestacija „Dani Laze Telečkog“ po 27. put uspešno je organizovana protekle nedelje u Domu kulture u Kumanu. I ove godine ljubitelji pozorišne umetnosti imali su priliku da uživaju u raznovrsnom programu u okviru kog su odigrane interesantne predstave namenjene kako odraslima, tako i deci. Manifestacija je svakako još jednom ispunila svoj glavni cilj, a to je očuvanje i sećanje na ime velikana srspkog glumišta, Lazu Telečkog.

„Dane Laze Telečkog“ finansijski su podržali opština Novi Bečej i MZ Kumane. Dušan Radišić, predsednik Saveta MZ Kumane zahvalan je lokalnoj samoupravi na podršci koja traje već godinama: „Laza Telečki je rođen u Kumanu 1839. godine. Nažalost, umro je veoma mlad sa 33 godine i ta činjenica je veoma bitna jer je za svog života ostavio veoma dubok trag na srpskoj pozorišnoj sceni i zato svaki Kumančan može da se ponosi time. Program je i ove godine bio veoma bogat i raznovrstan. Priredili smo dečji deo programa koji se sadržao iz dve predstave u bioskopskoj sali i dve kreativne radionice, dok smo za odrasle priredili pet predstava u bioskopskoj sali. Nadam se da su meštani uživali u izuzetnim glumačkim bravurama. Posećenost je ove godine, moram da pohvalim, bila veoma velika. To nam je pokazatelj da radimo dobru stvar i podstrek da to činimo i narednih godina. Kumane je još jednom pokazalo da se kultura ceni i u malim mestima.“

Nagrada „Maska Laze Telečkog“ ove godine trebalo je da bude uručena prvaku drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Miodragu Petroviću, ali zbog bolesti glumca to nije učinjeno, pa je došlo i do promene programa. Naime, umesto monodrame „Stepa Stepanović“ u kojoj je naslovnu ulogu trebalo da tumači upravo Miodrag Petrović, Kumančani su u subotu, 19. oktobra, najpre imali priliku da vide izložbu Hadži Zorana Lazina pod nazivom „Spomen na Lenku i Lazu“, a onda i da uživaju u monodrami „Lenka Dunđerski“ koju je izvela Teodora Kušić.

Ostale vesti iz ove kategorije