TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Startovao praktični deo kursa samoodbrane

Sanja Milenković | 8. oktobar. 2019. | 14:01 | Društvo

Startovao praktični deo kursa samoodbrane

U fiskulturnoj sali Osnovne škole „Miloje Čiplić“ juče je startovao praktični deo obuke kursa samoodbrane „Siguran korak IV“ namenjen učenicima Srednje škole, a koji realizuje Udruženje građana Centar za razvoj psihofizičkih i mentalnih sposobnosti Buđinkna dođo Novi Bečej. Po rečima tvorca projekta, Aleksandra Dujina, trening je bio više nego uspešan, a posećenost zadovoljavajuća, s obzirom na određeni broj putnika sa teritorije opštine Novi Bečej za koje će biti organizovan poseban termin.

Cilj obuke jeste da najjednostavnijim pokretima savladaju različite načine samoodbrane, najpre golim rukama, a zatim i pomoću predmeta iz okoline, bez obzira na fizičku spremnost, težinu ili pol.

Aleksandar Dujin već dve decenije bavi se ninđucuom čiji su aspekti ubačeni i u delove pomenutog kursa, ali sa akcentom na instinkt i prirodne pokrete učesnika kako bi se izbeglo markiranje obuke bilo kakvom borilačkom veštinom. Neke od svakodnevnih opasnosti bile su motiv i učenice 3. razreda Srednje škole, Svetlane Dražić, da dođe na trening odmeri svoje sposobnosti: „Idem noću sama kući i nikada ne znam da li neko može da izađe iza nekog žbuna ili ugla i smatram da je ovo korisno baš zbog toga, kako bi se pre svega devojke odbranile, ali nije loše ni za muškarce.“

Pre nego što se i sami oprobaju, prvo što sledi jeste usporeni prikaz pokreta, zatim demonstracija na nekom od instruktora, a tek onda vežba dok se zadati pokret ne dovede do savršenstva i ne postane potpuno prirodan. Za svaki potez koji obuhvata predeo glave koristi se zaštitna kaciga, određeni udarci ispod pojasa dozvoljeni su samo uz prisustvo instruktora, a samo učešće na kursu odobreno je uz pismeni pristanak roditelja.                                             

Ostale vesti iz ove kategorije