TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Počela rekonstrukcija dvorca Hertelendi u Bočaru

Danilo Gurjanov | 23. septembar. 2019. | 13:42 | Društvo

Počela rekonstrukcija dvorca Hertelendi u Bočaru

Nakon 169 godina od kako je dvorac Hertelendi izgrađen u Bočaru, zahvaljujući sredstvima Pokrajinske vlade u iznosu od 361 miliona dinara, ovih dana započela je njegova rekonstrukcija, kao i dogradnja postojećih objekata, odnosno izgradnja novih. Podsetimo, do 2005. godine u dvorcu Hertelendi bila je smeštena psihijatrijska bolnica, nakon čega je ovaj objekat napušten i urušen. Radovi na rekonstrukciji koji su započeli 2011. godine nisu realizovani, a prema nalazu sudskog veštaka u okviru ovog projekta nestalo je čak 50 miliona dinara.

Novi višenamenski kompleks Hertelendi u Bočaru obuhvatiće različite sadržaje namenjene deci predškolskog i nižeg školskog uzrasta koji će omogućiti realizaciju obrazovnih programa, odmora i rekreacije, kao i boravka u prirodi, najavio je danas prilikom obilska radova na rekonstrukciji, predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović.

Prema njegovim rečima nije bilo lako sprovesti kompletnu proceduru, uraditi novu projektno-tehničku dokumentaciju, obezbediti uslove lokalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer se dvorac nalazi pod zaštitom i doći do izvršenja radova. Ipak, očekuje se da do sledećeg leta objekat bude završen i priveden nameni do naredne školske godine. Mirović je ovom prilikom obećao i pomoć Pokrajinske vlade u obnovi i sanaciji objekata škola i predškolske ustanove u opštini Novi Bečej.

Obnova dvorca Hertelendi od velikog je značaja za opštinu Novi Bečej, ali je i pitanje od životnog značaja za naseljeno mesto Bočar. U okviru novog kompleksa naći će se više od 20 novih radnih mesta što predstavlja i šansu za meštane Bočara, smatra predsednik opštine, Saša Maksimović.

On je ovom prilikom rekao da je pored obnove dvorca Hertelendi i izgradnje fiskulturne sale Bočaru neophodna i rekonstrukcija vodovoda, kao i izgradnja kanalizacije što spada u dugoročne planove lokalne samouprave za ovo naseljeno mesto.

Ostale vesti iz ove kategorije