TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Nastavljena istraživanja na neolitskoj metropoli Borđoš

Danilo Gurjanov | 9. avgust. 2019. | 11:29 | Društvo

Nastavljena istraživanja na neolitskoj metropoli Borđoš

Neolitski arheološki lokalitet Borđoš u blizini Novog Bečeja i dalje je predmet istraživanja arheologa Muzeja Vojvodine iz Novog Sada i njihovih kolega sa Instituta za praistoriju i ranu istoriju „Kristijan Albreht“ Univerziteta u Kilu, čemu su se ove godine pridružili i arheolozi Univerziteta u Oslu. Prema mnogobrojnim nalazima i rezultatima koji se nižu iz godine u godinu jasno je da će se iskopavanja na Borđošu nastaviti i u budućnosti. Kada je Borđoš, kao lokalitet, u pitanju očekivanju su velika, potvrdila nam je Tijana Stanković Pešterac, pomoćnica direktora Muzeja Vojvodine i jedna od rukovodilaca na projektu “Borđoš”. Ona smatra da je perspektiva ovog lokaliteta znatna, ali i da on u velikoj meri obećeva u istraživačko-naučnom smislu.

Ideja arheoloških istraživanja nije da se iskopava samo jedan arheološki lokalitet, već je cilj da se prouči čitav mikro-region kako bi se shvatili svi procesi koji su se dešavali u određenom periodu u prošlosti. Upravo zato u sklopu ovogodišnjih istraživanja na Borđošu geomagnetnom prospekcijom ispitano je još šest lokacija u okruženju gde su, takođe, otkrivena neverovatna neolitska naselja. Borđoš se ipak izdvaja kao najznačajnije i svojom strukturom najkompleksnije naselje, kaže Stanković Pešterac.

Na takozvanom borđoškom platou do sada je otkriveno 23 naselja iz različitih perioda iz prošlosti. Ovaj arheološki lokalitet obiluje nalazima i raznovrsnim materijalom, a period neolita na ovim prostorima naročito zanima Martina Furholta, profesora na Univerzitetu u Oslu, koji je ove godine u Novi Bečej doveo i svojih šest studenata. Istraživanja na Borđošu tako predstavljaju i svojevrsnu terensku školu za studente arhelogije.:  „Borđoš je primer jednog od najranijih, najvećih i naznačajnijih naselja iz tog ranog perioda i veoma je intersantno videti kako su ta rana naselja bila organizovana jer često mislimo da su naselja prirodna stvar, imamo ih svuda, ali u to vreme to je bilo nešto potpuno novo. Ljudi u to vreme nisu bili navikli da žive u većim zajednicama. Pretežno su to bile zasebne porodice koje su manje ili više bile pokretne. Međutim, u nekom trenutku su odlučili da se nasele na određena područja i da tu oforme naselja. Borđoš je u tom smislu svakako jedan od najinteresantnijih lokaliteta iz doba neolita u celoj Evropi“, smatra Furholt.

U narednom periodu u planu su izrada velike izložbe, kao i izdavanje knjige o Borđošu u okviru kojih će biti predstavljeni rezultati dosadašnjih istraživanja na ovom arheološkom lokalitetu od velikog značaja.

Ostale vesti iz ove kategorije