TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Ministar Đorđević posetio opštine Kanjiža i Čoka

Danilo Gurjanov | 25. jul. 2019. | 11:31 | Društvo

Ministar Đorđević posetio opštine Kanjiža i Čoka

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Zoran Đorđević, u okviru radne posete obišao je juče opštine Kanjiža i Čoka. On je najpre posetio Gerontološki centar u Kanjiži gde su ga, između ostalih, dočekali direktorka ove ustanove socijalne zaštite, Jelena Petrović i zamenik predsednika opštine Kanjiža, Nebojša Rakić.

Ministar Đorđević istakao je važnost ovakvih poseta kako bi ministarstvo kojim rukovodi na najbolji način moglo da proceni koje su realne potrebe ustanova i njihovih korisnika širom države.

Gerontološki centar Kanjiža postoji već 21 godinu, a u okviru svojih smeštajnih kapaciteta zbrinjava 95 korisnika. Ono sa čim se, između ostalog, suočava jeste manjak radne snage, kako bi u rad mogao da se pusti i novi objekat ove ustanove koji, iako opremljen, još uvek nije u funkciji.

Nakon Kanjiže ministar Đorđević posetio je i Čoku, gde je u zgradi opštine najpre održan sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave na čelu sa predsednicom opštine, Stanom Đember, nakon čega je organizovana i poseta Dnevnom boravku za decu i mlade sa smetnjama u razvoju koji je smešten u okviru PU „Radost“.

Ministar Đorđević uručio je ovom prilikom računar za potrebe Dnevnog boravka u kojem je nedavno ukradan laptop koji su deca koristila. Računar je najmanji napor za Ministarstvo, a osmesi i sreća deca neprocenjivi, istakao je Đorđević.

Prema rečima Stane Đember, predsednice opštine Čoka, ova opština je jedna od poslednjih opština na „lestvici“, sa skromnim godišnjim budžetom od samo 440 miliona dinara. Ipak, izdvanjanja za oblast socijalne zaštite su znatna, pa je tako u ovoj godini izdvojeno 24,5 miliona dinara.

Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju trenutno okuplja deset korisnika višestruke ometenosti, ističe koordinatorka Dnevnog boravka, Nikolina Pantelić. Prema njenim rečima posao sa decom sa smetnjama u razvoju često jeste težak, ali je i nagrađujući posao, jer postoji neverovatna uzajamna ljubav. Ova usluga je pravi primer kako može da se radi sa decom, kako deca mogu da se uključe u zajednicu, što i jeste osnovni cilj Dnevnog boravka, ističe ona.

Ostale vesti iz ove kategorije