TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Duh Portugala na Tiskom keju

Sanja Milenković | 11. jul. 2019. | 11:02 | Kultura

Duh Portugala na Tiskom keju

Fado ili prevedeno na srpski - sudbina, je muzički žanr poreklom iz Portugala koji se prati od 1820-ih, ali postoji predpostavka da ima i ranije početke. Karakterišu ga tužne melodije i tekstovi, često o moru i životu siromašnih, a najbolje ga opisuje izraz saudade, što se prevodi kao nostalgija, čežnja i osećaj žaljenja za nečim. Ovaj muzički pravac predstavljen je sinoć i na Tiskom keju u Novom Bečeju, gde je održan koncert „Segredos su tajne“ u izvođenju muzičkog sastava „Horizonti zvuka“, kao jedna u nizu letnjih aktivnosti u organizaciji Doma kulture opštine Novi Bečej, potvrdila je Edit Zerebelji Tenji, stručna saradnica u ovoj ustanovi kulture.

O samom koncertu kaže i da je fado muzika nešto potpuno novo za građane Novog Bečeja i da su zadovoljni odzivom na prvom koncertu na otvorenom koji Dom kulture organizuje ove godine. Muzički sastav „Horizonti zvuka“ ovim žanrom bavi se proteklih 5 godina i trude se da publici uvek verno prenesu duh Portugala i približe im suštinu fado i latino muzike, objasnila je Violeta Kisić, vokalni solista ovog novosadskog muzičkog sastava.

Dočarati fado novobečejskoj publici umnogome je olakšano budući da se izvodi na najlepšem, Tiskom keju, dodaje solistkinja.

Ostale vesti iz ove kategorije