TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Otpočela razmena mladih iz Severne Makedonije i Srbije

Redakcija TV Novi Bečej | 11. jun. 2019. | 13:22 | Društvo

Otpočela razmena mladih iz Severne Makedonije i Srbije

U okviru projekta „Sense of Europe“ koji, kao nosilac projekta, sprovodi Udruženje EDUFONS - Centar za celoživotno obrazovanje iz Novog Bečeja, koji se kofinansira iz ERASZMUS PLUS programa Evropske unije, u Novom Bečeju je juče otpočela razmena mladih iz Severne Makedonije i Srbije. Prema rečima Ivane Ćuk, članice Udruženja EDUFONS, pored Evropske unije, projekat je finansijski podržala i lokalna samouprava kroz projekte koji su finansirani kako iz budžeta opštine Novi Bečej, tako i iz mesnog samodoprinosa: „U naš lepi Novi Bečej došlo je deset učesnika iz Makedonije, a imamo i deset učesnika iz Srbije, pretežno iz opštine Novi Bečej, ali imamo učesnike i iz Beograda i Bača. Omladinska razmena će trajati devet dana, od 10. do 18. juna. Predviđen je, prema našem mišljenju, jako zanimljiv program. Imaćemo izlete, posetićemo Araču i Slano kopovo, biće šetnji pored reke, naravno, biće i raznih vrsta radionica. Projekat je zamišljen da se mladi aktiviraju, da aktiviraju svih pet čula i da „osete“ Evropu, odnosno Novi Bečej i Novobečejce i da kroz priču učesnika iz Makedonije „osete“ Makedoniju.“

Ovo je prva razmena mladih u okviru ERAZMUS PLUS programa u Novom Bečeju, a Ivana Ćuk se nada da će ih u budućnosti biti još mnogo. Pored razmene mladih, cilj je bio uključiti i što veći broj ljudi iz lokalne zajednice, ali i mladih volontera koji imaju priliku da saznaju šta je to omladinska razmena i kako izgleda učestvovati u njoj.

U bogatom programu koji su domaćini pripremili za mlade iz Severne Makedonije i Srbije, između ostalog, u petak, 14. juna, predviđena je i poseta lokalnoj samoupravi gde će goste primiti predsednik opštine, Saša Maksimović.

Ostale vesti iz ove kategorije