TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Osamnaest miliona dinara za regresiranje prevoza srednjoškolaca

Redakcija TV Novi Bečej | 7. jun. 2019. | 10:38 | Društvo

Osamnaest miliona dinara za regresiranje prevoza srednjoškolaca

Pokrajinska vlada nedavno je dodelila lokalnim samoupravama u AP Vojvodini ukupno 182 miliona dinara namenjenih za regresiranje prevoza učenika srednjih škola. Po ovom konkursu, opština Novi Bečej dobila je sredstva u iznosu od oko 3,3 miliona dinara za period od januara do decembra tekuće godine. U razgovoru sa pomoćnicom načelnice Opštinske uprave zaduženom za finansije, Zorom Stanisavljev, saznajemo da je za ove svrhe u 2019. godini predviđen iznos od oko 18 miliona dinara, što znači da ostatak obezbeđuje sama lokalna samouprava: „Prema našem pravilniku opština finansira karte srednjoškolcima, osnovcima, a imamo i vrlo mali broj studenata, pošto oni najčešće retko putuju, uglavnom stanuju u mestu u kom studiraju. Što se tiče srednjoškolaca, to je i najveći fond novca koji opština izdavaja. Za ovu godinu opština je predvidela 18 miliona dinara, odnosno 3,3 miliona će biti manje uz pomoć Pokrajine. Dakle, opština će dati razliku. Sa 100 posto finansiramo prevoz učenika iz naseljenih mesta koji putuju u školu u Novi Bečej, dakle, iz Kumana, Bočara i Novog Miloševa. Sa 100 posto opština finansira i prevoz dece koja su iz socijalno ugroženih porodica, odnosno dece sa smetnjama u razvoju, koja uglavnom putuju u Bečej. Deca u porodicama u kojima ima dvoje ili troje dece dobijaju 45 posto popusta koji im plaća opština, a sva ostala deca koja po bilo kom osnovu ostvaruju pravo na popust, dobijaju 25 posto popusta.“

U školskoj godini koja je se polako bliži kraju, ukupno 297 učenika putovalo je autobusom, dok je 77 učenika putovalo vozom. Takođe, 69 učenika putuju u osnovnu školu.

Konkurs za regresiranje prevoza učenika na teritoriji opštine Novi Bečej za narednu školsku godinu biće raspisan, kao i obično, krajem avgusta, a potrebno je da oni koji žele da konkurišu donesu potvrdu iz škole da su upisali određeni razred.

Ostale vesti iz ove kategorije