TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Prevencija - ključ odgovora na vanredne situacije

Redakcija TV Novi Bečej | 5. jun. 2019. | 10:06 | Društvo

Prevencija - ključ odgovora na vanredne situacije

Treća faza treninga iz oblasti vanrednih situacija i sistema cvilne zaštite u okviru projekta „Povećanje efikasnosti zaštite od poplava u opštini pomoću pametnog merenja“, sprovodi se ove nedelje od srede do petka u prizemlju Doma kulture opštine Novi Bečej. Obuka poverenika civilne zaštite ima za cilj, pre svega, da podigne kapacitete opštine u oblasti prevencije i zaštite od poplava koje su ovih dana pogodile pojedine delove naše zemlje.

Treća faza obuke bavi se temom mobilizacije zajednice u slučaju vanrednih situacija. Prema rečima Zorana Kekovića, predavača i predsednika Centra za analizu rizika i upravljanje krizama iz Beograda, pokazalo se da je jedan od ključnih segmenata odgovora na vanredne situacije - prevencija: „Još jednom se pokazalo da više ne važi parola da je čovek pobedio prirodu, nego je čovek pobedio čoveka. Videli smo brojne propuste u preventivnom smislu, da su građani lokalne zajednice napravili sebi problem, otežali samu reakciju na vanredne situacije time što nisu u dovoljnoj meri čistili kanale, odnosno one vodotokove koji treba da zaprime tu povećanu količinu vode. S druge strane probijali su i nasipe ne bi li olakšali pristup svojim imanjima, što je sve zajedno otežalo organizovanu intervenciju nadležnih organa, a naravno i svih drugih subjekata u sistemu zaštite i spasavanja kada se desi vanredna situacija.“

Nivo vodostaja Tise kod Novog Bečeja iako u porastu i dalje je 9 centimetara niži od granice redovne odbrane od poplava i trenutno iznosi 491 centimetar, konstatovao je danas Štab za vanredne situacije opštine Novi Bečej. Takođe, konstatovano je da su ljudstvo i mašine spremni u slučaju potrebe redovne odbrane od poplava, kao i da je neophodno izvršiti redovno održavanje letnjeg nasipa na Ljutovu.

Ostale vesti iz ove kategorije