TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Novi Bečej i Novo Miloševo budno u 16. Noći muzeja

Redakcija TV Novi Bečej | 20. maj. 2019. | 12:07 | Kultura

Novi Bečej i Novo Miloševo budno u 16. Noći muzeja

Ovogodišnja, 16. po redu „Noć muzeja“ održana je u subotu, 18. maja u Zavičajnom muzeju „Glavaševa kuća“ u Novom Bečeju, kao i u Žitnom magacinu i muzeju „Kotarka“ u Novom Miloševu. Kako nije tajna da je sloboda, kao stanje svesti, oduvek bila umetnička ideja vodilja, okosnica ovogodišnje manifestacije bilo je upravo osvajanje i upražnjavanje slobode umetničkog izražavanja. U okviru programa u Novom Bečeju predstavljena je izložba nadaleko poznatih kumanačkih rodoljuba, kao i izložba oslobodioca Novog Bečeja za koju je fotografije ustupilo Društvo srpsko - ruskog  prijateljstva „Vološin“, a posebnu notu manifestaciji dali su i Kulturno umetničko društvo „Bećarac“, plesni parovi, kao i Gradski orkestar „BEUS“ iz susednog Bečeja. Bogat program i ove godine rezultirao je dobrom posećenošću manifestacije, zaključio je predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović.

Ambijent Zavičajnog muzeja „Glavaševa kuća“, uz tradicionalnog berbera, ulepšali su i oslikani koferi kao simbol putovanja i slobode kretanja, predstavili su se i članovi Konjičkog kluba „Vranjevo“, a usledio je i monolog Jovice Jašina, glumca Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, kao i komični, dramski prikaz srpskog turiste. Od 20 časova, u „Žitnom magacinu“ u Novom Miloševu, promocijom knjige „Laslo Karačonji i njegovo doba“, autora Filipa Krčmara, uz prigodnu izložbu započet je program i u ovom naseljenom mestu.

Promociju knjige „Laslo Karačonji i njegovo doba“ upotpunio je Gudački kvartet „Panonija“, nakon koje je, na spratu „Žitnog magacina“, otvorena izložba fotografija „Beodra i Karlovo nekad i sad“, autora Saše Stokića. Izložbom tradicionalnih banatskih kolača i posetom Zavičajnom muzeju „Kotarka“ završena je i ovogodišnja „Noć muzeja“.

Ostale vesti iz ove kategorije