TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Privreda

Stari zanat - obućar

Redakcija TV Novi Bečej | 25. januar. 2017. | 16:53 | Privreda

Stari zanat - obućar

 

Nekada se govorilo da dobar zanat zlata vredi. Potreba za uslugama zanatlija nije prestala ni danas, ali je sve teže doći do majstora svog zanata. Kako danas opstaje obućarstvo, kao stari zanat, koliko i kako je evoluirao do danas, kao i na koji način se izrađuje i popravlja stara obuća, neka su od pitanja na koje nam je dao odgovor obućar Milan Macut, rodom iz Zaječara koji je  svoju obućarsku radnju u Novom Bečeju otvorio pre mesec dana a ovim poslom se bavi dugih 23 godina. Po njegovim rečima, veliki problem za obućare predstavlja jeftina obuća, za čiju se popravku cena mora sniziti, da ne bi bila jednaka ceni novog para.

Kod nas u Srbiji se obućarem smatra samo onaj ko popravlja obuću što je stereotipna predstava o ovom zanatu kao takvom. Sredinom 70- ih godina, obućari  su pored nove obuće počeli i da pružaju  uslugu popravke, jer je jeftinije bilo kupiti kvalitetnu obuću za manje pare. Danas je to spoj popravke i proizvodnje. 

Sve je manje ljudi koji se bave starim zanatima. Pozitivni primer daju pojedinci koji u tradicionalnim poslovima vide šansu. Dodatno povezivanje zanatstva sa školskim sistemom kako bi se nove generacije zainteresovale za posao kroz praksu, dalji su koraci ka čuvanju zanatlijskih zanimanja.

 


 

Ostale vesti iz ove kategorije