TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Zdravstvo

Predavanje o prevenciji side u Srednjoj školi

Redakcija TV Novi Bečej | 8. decembar. 2016. | 15:21 | Zdravstvo

Predavanje o prevenciji side u Srednjoj školi

Predavanje na temu prevencije HIV-a, odnosno side održano je danas u Srednjoj školi u Novom Bečeju u organizaciji novobečejskog Crvenog krsta. Predavanje je organizovano povodom nedavnog Svetskog dana borbe protiv side, kao jedna od veoma bitnih tema za život mladih i prevenciju ove neizlečive bolesti.

Srednjoškolci su u vidu prezentacije imali priliku da se upoznaju sa nekim od osnovnih podataka o virusu HIV-a, načinu njegovog prenošenja, infekciji i prevenciji bolesti koju izaziva. Predavanje je održano u okviru časa građanskog vaspitanja za učenike drugog i trećeg razreda, a stručne informacije pružila je Ivana Nikolić, laboratorijski tehničar Doma zdravlja u Novom Bečeju.

Ivana Nikolić smatra da je korišćenje prezervativa i dalje osnovni korak u prevenciji virusa HIV-a i da mladi to moraju znati.

Glavni cilj kada je u pitanju virus HIV-a na globalnom nivou jeste njegovo uništavanje, odnosno potpuni prestanak infekcije. Srbija zajedno sa ostalim državama sveta radi na tome da se do 2020. godine broj obolelih smanji na 500.000, a do 2030. da taj broj bude ravan nuli, odnosno da se HIV virus potpuno uništi. To je jedino moguće kroz prevenciju i edukaciju mladih, zaključuje Ivana Nikolić.Glavni cilj kada je u pitanju virus HIV-a na globalnom nivou jeste njegovo uništavanje, odnosno potpuni prestanak infekcije. Srbija zajedno sa ostalim državama sveta radi na tome da se do 2020. godine broj obolelih smanji na 500.000, a do 2030. da taj broj bude ravan nuli, odnosno da se HIV virus potpuno uništi. To je jedino moguće kroz prevenciju i edukaciju mladih, zaključuje Ivana Nikolić.

Ostale vesti iz ove kategorije