TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima

Sanja Milenković | 8. februar. 2021. | 7:47 | Društvo

Obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima

Nacionalni dan bez duvanskog dima u Srbiji se obeležava 31. januara svake godine, a pod sloganom „365 dana bez duvana“,  protekle nedelje, na štetnost ove navike građane su podsetili i volonteri Crvenog krsta Novi Bečej, potvrdila je Dunja Svirčev, sekretarka Crvenog krsta Novi Bečej: „Mi smo tim povodom imali štand ovde, u Novom Bečeju, gde smo građanima delili bombone i jabuke, a oni su  zauzvrat trebali da se odreknu jedne cigarete. To smo realizovali uz pomoć volontera koji su uz to delili i flajere čime je dodatno ukazano na štetnost pušenja i duvanskog dima.“

Jedna cigareta sadrži više od 7.000 hemijskih supstanci, od čega je 250 opasno po zdravlje, a više od 70 izaziva maligna oboljenja.

Osim što povećava rizik obolevanja od bolesti disajnih puteva i od malignih oboljenja, pušenje predstavlja vodeći faktor obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza povišenog krvnog pritiska, a uz to ugrožava i osobe u okruženju koje su izložene duvanskom dimu, uključujući odojčad i decu, uzrokujući  brojne zdravstvene probleme.

Iz navedenih razloga, pušači se mogu smatrati i posebno osetljivom grupom kada je u pitanju COVID-19, pa iz Instituta za javno zdravlje Srbije dodatno ističu značaj prestanka pušenja kao jedan od najznačajnih koraka koji je moguće preduzeti u cilju poboljšanja zdravlja.

Ostale vesti iz ove kategorije