TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Devojka za primer: volonter, edukator i dobrovoljni davalac krvi

Sanja Milenković | 23. decembar. 2020. | 16:14 | Društvo

Devojka za primer: volonter, edukator i dobrovoljni davalac krvi

Volonterizam je oblik participacije pojedinca u razvoju zajednice koji budi u čoveku ono najplemenitije u odnosu prema drugima, al i pruža osećaj pripadnosti, samopoštovanja i smanjuje razik od depresije i anksioznosti. Statistika kaže da se 70% volonterskog rada sprovede neformalno, od čega su čak 60% žene, poput Nine Mošorinski, volonterke Crvenog krsta u Novom Bečeju: Volonter sam već 4 godine, a moj prvi motiv bila je situacija u kojoj je našoj drugarici bila potrebna pomoć. Nakon toga, postala sam i dobrovoljni davalac krvi, angažovala sam se kroz različite aktivnosti u vidu predavanja, kao edukator na temu Crvenog krsta, zaštite dece, al ii odraslih ljudi i slično. Jednostavno, želim i volim da pomažem drugima, to je neki moji moto, objašnjava Mošorinska.
 
U ulozi edukatora bavila se različitim temama, a koje su obuhvatale borbu protiv trgovine ljudima, oblast prevencije od HIV infekcije i drugih zaraznih bolesti, ali i aktinosti koje se tiču najmlađih sugrađana kao što je bezbednost u saobraćaju. Ipak, od svega je, kako kaže, najviše ispunjava činjenica da je postala redovan dobrovoljni davalac krvi: Prvi put mi je bilo jako čudno, ali sam u isto vreme bila i jako srećna. Čudan, ali lep osećaj, tako da mi je bilo baš drago das am počela i to. Lepo je za drugoga uraditi neku lepu stvar, a smatram da mi možemo, da smo mi mladi ti na kojima ostaje svet i da još uvek postoji nešto lepo što možemo da pružimo drugim ljudima. Naravno, prvi put je pomalo strašan, ali posle toga dobijete neki neverovatan osećaj koji ne može da se opiše, nego samo da se doživi.

Svojim delovanjem ona daje pozitivan primer svojoj generaciji, ali i onima koji će tek stasati za ovaj humani čin, pa je ovom prilikom pozvala svoje vršnjake da se aktiviraju, budu dobrovoljni davaoci, volonteri ili edukatori i na taj način postanu deo njihove velike, humanitarne porodice.
 

Ostale vesti iz ove kategorije