TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Amigurumi čarolija Melite Milošević

Sanja Milenković | 26. novembar. 2020. | 12:42 | Društvo

Amigurumi čarolija Melite Milošević

Igračke su nezaobilazan deo detinjstva svakog mališana. Prvi primerci datiraju još od antičkih vremena kada su ih civilizacije koje su tada bile najrasprostranjenije pravile od materijala koje su pronalazile u prirodi, poput kamena, štapova i gline. U moru danas popularnih akcionih heroja izrađenih mahom od plastike teško je pronaći kvalitetnu i trajnu igračku kakve su se nekada proizvodile, čemu prkosi sve popularnija amigurumi umetnost pletenja i heklanja minijatura. Ova tehnika proširila se i stekla veliku popularnost širom sveta tokom poslednjih 20 godina, a u njoj se oprobala i uspešno je savladala i Novobečejka Melita Milošević.

U savladavanju ove tehnike, pored dobre volje i osnovnog alata koji čine heklica, igla za šivenje vune, konac i vunica, poželjno je i osnovno znanje iz heklanja ili pletenja.

Osnovno znanje neophodno za izradu amigurumi igračaka obuhvata heklanje malih krugova, heklanje sa dodavanjem i oduzimanjem petlji, šivenje gotovih delova, punjenje životinjica ravnomerno, kao i čitanje šema. Iako deluje zahtevno, za Melitu ovo predstavlja vid rekreacije i terapije koja je opušta nakon napornog dana.

Osim što su lepe i zabavne, uz igračke deca razvijaju kreativnost, otkrivaju interesovanja i rešavaju probleme čime se upoznaju i sa zadovoljstvom, ali i onim suprotnim osećanjima koja su jednako važna. Na fejsbuk stranici pod nazivom „Fifi Jo“ možete pronaći unikatne amigurumi igračke ili sami osmisliti jedinstven poklon, privezak ili dekoraciju za svoj dom.

Više saznajte u TV prilogu! 

Ostale vesti iz ove kategorije