TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Najnoviji epidemiološki podaci u srednjem Banatu veoma zabrinjavajući

Danilo Gurjanov | 13. novembar. 2020. | 11:21 | Društvo

Najnoviji epidemiološki podaci u srednjem Banatu veoma zabrinjavajući

Na jučerašnjoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Srednjobanatskog upravnog okruga održanoj u Gradskoj kući u Zrenjaninu, direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, dr Zdravko Ždrale, izneo je najnovije epidemiološke podatke za naš region i ocenio ih kao veoma zabrinjavajuće i složene.

Najnoviji podaci koji su stigli iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine govore da je Zrenjanin među pet najugroženijih gradova u Srbiji, a kada se govori o aktivnim slučajevima zaraze korona virusom, kao najvažnijem pokazatelju, trenutno je takvih osoba u Zrenjaninu 439. Ostala mesta su takođe u pogoršanju, u Žitištu je 15 aktivnih slučajeva, Sečnju 9, Novom Bečeju 28, a u Novoj Crnji 17. PCR laboratorija Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu radi non-stop, naveo je u svom obraćanju dr Ždrale.

On je ovom prilikom istakao i da je, sa epidemiološkog i stručnog aspekta, preporuka da se uvede vanredna situacija na teritoriji Zrenjanina, dok su na granici da se učini isto i opštine Nova Crnja i Novi Bečej, s tim da se sačekaju i isprate i odluke Kriznog štaba na nivou države. Ipak, pre toga potrebno je drastično pojačati nadzor nad primenom postojećih mera i na sve načine, konstantno apelovati na svest građana.   

Opšta bolnica „Dr Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu pripremila je dodatne kapacitete za prijem pacijenata obolelih od korone, dok se razmatraju i određeni kadrovski zahtevi u Plućnoj bolnici. Ipak, primarni zadatak je očuvati zdravstveno i stručno osoblje, kako bi mogla da se kontroliše ova znatno pogoršana situacija. Obezbeđena je sva neophodna oprema, uz najsavremenije aparate za obradu uzoraka na dnevnom nivou, međutim, to ništa ne znači, niti je oprema u funkciji bez ljudskog faktora, naglasio je direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

Na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije još jednom je apelovano na stanovništvo srednjeg Banata da se pridržava propisanih mera, koje, pre svega, podrazumevaju nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičke distance i apsolutno izbegavanje nepotrebnih kontakata.

Ostale vesti iz ove kategorije