TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Obeležen Međunarodni dan devojčica

Sanja Milenković | 12. oktobar. 2020. | 10:37 | Društvo

Obeležen Međunarodni dan devojčica

Svetski dan devojčica je međunarodni praznični dan proglašen od strane Ujedinjenih nacije koji se obeležava svakog 11. oktobra od 2012. godine. Proslavom ovog dana povećava se svest o rodnoj nejednakosti sa kojom se suočavaju devojke širom sveta na osnovu njihovog pola, a koja obuhvata oblasti kao što su pravo na obrazovanje, ishranu, zakonska prava, medicinsku negu i zaštitu od diskriminacije, nasilja nad ženama i prisilnih dečijih brakova. U prostorijama Udruženja Roma Novi Bečej - SOS telefon na jezicima nacionalnih manjina ovaj dan obeležen je kampanjom koja nosi poruku upućenu najmlađim članicama naše zajednice.

Kako dodaje Vesna Ćerimović, aktivistikinja udruženja i konsultantkinja na SOS telefonu, u toku je i onlajn kampanja putem društvenih mreža kojom se ukazuje na važnost obrazovanja i ukidanja prakse ranih ugovorenih brakova. Više od 50% Romskih devojčica uda se pre svog 18. rođendana, dok 20% njih u brak uđe pre navršene 15. godine. Ovo nisu podaci samo Udruženja Roma već i drugih organizacija koje se bave zaštitom prava deteta i žena u Srbiji, istakla je Dragana Barbul, aktivistkinja Udruženja.

U Parlamentu Republike Srbije 2013. godine usvojena je inicijativa Incest trauma centra - Beograd da seksualna trauma i bol kod deteta ne mogu zastariti, što nas, pored Velike Britanije, čini jedinom zemljom u Evropi u kojoj je zakonski omogućeno da se seksualni delikt krivično procesuira kada osoba koja je preživela seksualno zlostavljanje u detinjstvu poseduje psihičku snagu i društvenu moć za sto ravnopravnije učešće u krivičnom postupku.
 

Ostale vesti iz ove kategorije