TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Srpska i Bugarska pravoslavna crkva u nedelju praznuju Vidovdan

Sanja Milenković | 26. jun. 2020. | 9:28 | Društvo

Srpska i Bugarska pravoslavna crkva u nedelju praznuju Vidovdan

U nedelju, 28. juna po gregorijanskom, a 15. juna po julijanskom kalendaru, Srpska i Bugarska pravoslavna crkva praznuju Vidovdan, nepokretni verski praznik, koji praznuju Srpska i Bugarska pravoslavna crkva, a čiji značaj proističe iz istorijskih događaja vezanih za taj datum. Ovaj praznik posvećen je Kosovskom boju i pogibiji Cara Lazara, jednog od srpskih velikana koji su vladali srpskim carstvom nakon smrti Dušana Silnog. Njegovo telo prvobitno je sahranjeno u manastiru Ravanica u Ćupriji, zatim je premešteno u istoimeni manastir na Fruškoj Gori, da bi za vreme Drugog svetskog rata bilo preneto u Beograd, gde je počivao sve do 1988. godine kada je prenet u manastir Gračanicu na Kosovu. Odatle je godinu kasnije vraćeno u Lazarevu zadužbinu manastir Ravanicu, nadomak Ćuprije, gde i danas počiva.

Na srpskim pravoslavnim ikonama sveti velikomučenik Lazar predstavljen je u carskom vizantijskom ornatu, bez krune, sa krstom u desnoj ruci i svojom odsečenom glavom u levoj, kao simbol mučeničke smrti.

Vidovdan predstavlja i Dan žalosti, pa je srpski narod zadržao običaj da se na taj dan ne igra i ne peva, te da se zaustave svi veliki poslovi.

Ostale vesti iz ove kategorije