TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Obeležena 79. godišnjica napada Nemačke na Rusiju u Drugom svetskom ratu

Danilo Gurjanov | 22. jun. 2020. | 10:23 | Društvo

Obeležena 79. godišnjica napada Nemačke na Rusiju u Drugom svetskom ratu

Polaganjem cveća na spomenik palim Crvenoarmejcima na Tiskom keju u Novom Bečeju, članovi Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vološinov“ obeležili su 79. godišnjicu od napada nacističke Nemačke na Sovjetski savez u Drugom svetskom ratu.

Podsetimo, 22. juna 1941. godine Nemačka je u Drugom svetskom ratu, duž cele granične linije između Baltičkog i Crnog mora, sa više od 150 divizija napala Sovjetski Savez. Planom nacističkog vođe Adolfa Hitlera nazvanim „Barbarosa“ bilo je predviđeno uništenje sovjetskih armija u graničnim oblastima i brzo zauzimanje evropskog dela Sovjetskog Saveza. Nemačka armija sa četiri miliona vojnika, u početku je veoma brzo napredovala, ali je već na samom kraju ’41. godine bilo jasno da je plan za brzo uništenje sovjetske Rusije doživeo neuspeh. Bila je to jedna od najvećih vojnih operacija ikada izvedenih u istoriji. Prema sovjetskim podacima u borbama je poginulo više od 560.000 vojnika, dok je oko 3,3 miliona vojnika zarobljeno.

Polaganje cveća usledilo je na molbu i inicijativu Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji, ističe i objašnjava Aleksandar Mojić, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vološinov“ iz Novog Bečeja.

Pogledajte video prilog!

Ostale vesti iz ove kategorije