TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Odata počast heroju Aleksandru Beriću

Danilo Gurjanov | 22. jun. 2020. | 10:14 | Društvo

Odata počast heroju Aleksandru Beriću

Predstavnici lokalne samouprave u Novom Bečeju zajedno sa pripradnicima Rečne flotile Vojske Srbije u petak, 19. juna, položili su vence na bistu Aleksandra Berića, heroja Drugog svetskog rata 1941. godine, koja se nalazi na Tiskom keju. Na ovaj način odaje se počast i priseća na pale borce Narodnooslobodilačke borbe, a jedan od njih bio je i Aleksandar Berić, rođen u Novom Bečeju, poručnik bojnog broda Drava koji je svoje herojstvo iskazao tokom Apriliskog rata, obezbeđujući granični sektor Dunava kod Bezdana gde je dva dana vodio borbu sa patrolnim čamcima, trupama na obali i avijacijom neprijatelja. Poginuo je 12. aprila, potonuvši zajedno sa brodom kojim je komandovao.

Povodom 70 godina od pobede nad fašizmom i 100 godina Ratne mornarice 2015. godine Vojska Srbije je u Belegišu gde je Aleksandar Berić sahranjen podigla spomenik u njegovu čast, dok je bista ovog heroja na Tiskom keju u Novom Bečeju svečano otkrivena avgusta 2017. godine.

Negovanje i poštovanje istorije i tradicije izuzetno je važno, pre svega, za mlade naraštaje, istakao je nakon polaganja venaca predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović.

Pogledajte video prilog!

Ostale vesti iz ove kategorije