TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Đurđevdan

Sanja Milenković | 6. maj. 2020. | 9:37 | Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Đurđevdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik posvećen Svetom Georgiju, u narodu poznat kao Đurđevdan, drugu slavu po broju svečara u Srbiji iza Nikoljdana. Na ikonama, Sveti Đorđe predstavlja se na konju, u vojvodskom odelu, sa kojeg kopljem probada strašnu aždaju, a nešto dalje od njega stoji jedna žena u gospodskom odelu. Aždaja na ikoni predstavlja mnogobožačku silu koja je „proždirala“ brojne nevine hrišćane, a koju je, po verovanju, Sveti Đorđe pobedio i svojom mučeničkom smrću zadao smrtni udarac „neznaboštvu“.
Ovaj praznik smatra se granicom između zime i leta, vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve. Za malo koji praznik kod Srba je vezano toliko običaja i verovanja, pa i magijskih radnji, a glavni običaji su pletenje venaca od bilja, umivanje biljem i kupanje na reci.
Narod na Đurđevdan, rano pre zore, odlazi u prirodu na zajednički „đurđevdanski uranak“, za šta se odabere neko zgodno mesto u šumi, na proplanku ili pored reke i priprema jelo i piće.

Ostale vesti iz ove kategorije