TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Pravoslavni vernici u nedelju slave Vaskrs

Sanja Milenković | 16. april. 2020. | 11:03 | Društvo

Pravoslavni vernici u nedelju slave Vaskrs

Vaskrs  ili Uskrs, najveći je hrišćanski, crkveni praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život - vaskrsenje, a koje se, po hrišćanskom verovanju,  desilo trećeg dana posle njegove smrti, prve nedelje posle Velikog petka. To je pokretni praznik i praznuje se posle jevrejske Pashe, u prvu nedelju posle punog meseca, koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje, a same pripreme tradicionalno počinju na Veliki četvrtak, dan pričešća.

Veliki petak, dan strogog posta, obeležen je stradanjem Isusa Hrista, njegovim raspećem na časni krst i njegovom smrću za spasenje sveta. Po običaju, na ovaj dan farbaju se vaskršnja jaja, najviše crvenom bojom, koja simbolizuje Isusovu krv, a prvo crveno jaje koje se ofarba naziva se čuvarkuća.

Pravoslavci u Srbiji na dan Vaskrsa pozdravljaju se rečima Hristos vaskrse, na šta se odgovara Vaistinu vaskrse, što su pozdravi preuzeti iz srpskoslovenskog, a rasprostranjeni su i oni preuzeti iz ruskoslovenskog, a to su pozdrav Hristos voskrese i otpozrav Vaistinu voskrese. Više o ovoj temi saznajte u novom izdanju emisije „Aktivizacija“, u petak, 17. aprila, od 20 časova.

Ostale vesti iz ove kategorije