TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Obeležen Svetski dan Roma

Sanja Milenković | 9. april. 2020. | 10:09 | Društvo

Obeležen Svetski dan Roma

Svetski dan Roma obeležen je 8. aprila kao dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se oni suočavaju, a prvi put proglašen je 1990. godine u mestu Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Londonu aprila 1971. godine. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

U opštini Novi Bečej aktivno se radi na unapređenju u sferama obrazovanja, zdravstvene zaštite, socio-ekonomskih uslova, ali i stanovanja i zapošljavanja, navodi Renata Kamberović, koordinatorka za romska pitanja opštine Novi Bečej, koja objašnjava da nedostatak obrazovanje uslovljava i porast stope siromaštva.

Statistika govori da je životni vek pripadnika romske nacionalnosti u proseku 8 godina kraći u odnosu na pripadnike većinskog stanovništva, pa je rad na unapređenju njihove zdravstvene zaštite i sticanju zdravih životnih navika jednako važan, objašnjava Kamberovićeva.

Dosadašnji rezultati postignuti su saradnjom lokalne samouprave i nevladinih organizacija koji ulažu velike napore kako bi nastavili da pružaju podršku u socijalnoj inkluziji Roma i Romkinja, zaključila je Kamberovićeva.

Ostale vesti iz ove kategorije