TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Dobrovoljno davanje krvi u Novom Miloševu i Bočaru 24. marta

Danilo Gurjanov | 19. mart. 2020. | 11:56 | Društvo

Dobrovoljno davanje krvi u Novom Miloševu i Bočaru 24. marta

Crveni krst Novi Bečej u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine iz Novog Sada sprovešće još dve akcije dobrovoljnog davanja krvi u ovoj godini koje će se 24. marta održati u Novom Miloševu od 8:30 do 11 časova i u Bočaru od 12 do 13 časova. Usled uvođenja vanrednog stanja i prestanka rada škola u ovim naseljenim mestima, došlo je i do izmene lokacija na kojima će biti održane pomenute akcije dobrovoljnog davanja krvi. Više o tome ispričala nam je sekretarka Crvenog krsta Novi Bečej, Dunja Svirčev.

Pogledajte video prilog!

U nastavku teksta pročitajte detaljne informacije za dobrovoljne davaoce krvi u periodu epidemije korona virusa koje je izdala Republička stručna komisija za transfuzijsku medicinu Ministarstva zdravlja Republike Srbije:

 

Poštovani davaoci krvi,

Prikupljanje krvi u svim ovlašćenim transfuzijskim ustanovama se odvija prema planiranom rasporedu jer su krv i komponente stalno potrebne pacijentima. U situaciji u kojoj se nalazimo vezano za Covid-19, transfuzijsko lečenje mora biti kontinuirano i sigurno, a mora se uzeti u obzir da se može očekivati smanjen broj zdrave populacije koja može dati krv i smanjen odziv dobrovoljnih davalaca krvi zbog uticaja javno zdravstvenih mera koje se preduzimaju. Svi koji su zdravi i mogu i žele da daju krv ne treba ni na koji način to da odlažu zbog situacije sa korona virusom. U cilju sprečavanja prenošenja Covid-19 infekcije smo za davaoce krvi implementirali dodatne mere kako bi obezbedili dovoljne količine bezbedne krvi za transfuzijsko lečenje. Većina mera su sastavni deo uobičajenog izbora davalaca krvi sa izmenama koje imaju za cilj samo da pojačaju nadzor u novonastaloj situaciji.

POŠTOVANI DAVAOCI KRVI, MOLIMO VAS DA NE DOLAZITE na davanje krvi ukoliko:

· ste u poslednjih 28 dana putovali izvan Srbije,

· imate prehladu, kašalj i kijanje,

· imate povišenu telesnu temperaturu,

· ste bili u kontaktu sa bolesnom osobom čiji simptomi liče na infekciju korona virusom.

Prema preporukama Evropskog centra za kontrolu bolesti ( ECDC) uvode se mere kod davalaca krvi u cilju sprečavanja prenosa Covid-19:

· odlaganje davanja krvi, ćelija i tkiva 28 dana nakon izlaganja potvrđenom slučaju ili povratka iz područja sa infekcijom Covid-19

· odlaganje davanja krvi davaocima sa simptomima respiratorne infekcije

· podsećanje davalaca krvi na obavezu da u slučaju pojave znakova zarazne respiratorne bolesti do 14 dana nakon davanja krvi telefonom obaveste o tome ovlašćenu transfuzijsku ustanovu u kojoj su dali krv.

Opšte mere za sprečavanje širenja infekcije uključuju:

· pravilno pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja,

· izbegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta,

· redovno pranje ruku i ostale dobre higijenske navike,

· ostajanje kod kuće kada ste bolesni,

· izbegavanje bliskog kontakta sa bolesnicima.

Republička stručna komisija za transfuzijsku medicinu Ministarstva zdravlja Republike Srbije

Ostale vesti iz ove kategorije