TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Lične karte, zdravstvene knjižice i E-recepti važeći i ako isteknu

Sanja Milenković | 18. mart. 2020. | 10:53 | Društvo

Lične karte, zdravstvene knjižice i E-recepti važeći i ako isteknu

Kako saopštavaju iz  Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, zbog preduzimanja preventivnih mera za sprečavanje širenja korona virusa, osiguranicima koji su na bolovanju koje je utvrdila lekarska komisija i onima koje je izabrani lekar uputio na lekarsku komisiju, biće automatski produženo bolovanje za 30 dana bez izlaska na lekarsku komisiju.
Takođe, osiguranim licima kojima je za 2019. godinu bila izdata potvrda za oslobađanje od plaćanja participacije, ista će važiti i dalje.
Važenje E-recepta automatski je produženo sa 6 na 9 meseci, pa će građani moći da preuzimaju lekove u apotekama, bez odlaska kod izabranog lekara zbog obnavljanja terapije, a podvučeno je i da sve ove mere i pružanje zdravstvenih usluga ne smeju biti uslovljene overenom Karticom zdravstvenog osiguranja niti posedovanjem overenog specijalističkog uputa.
Svim zdravstvenim ustanovama upućen je dopis u kom se navodi da je u slučaju javljanja osobe kod koje postoje indicije da je zaražena koronavirusom, zdravstvena ustanova dužna da je primi na pregled i pruži potrebnu zdravstvenu zaštitu, odmah, bez odlaganja.
Republički fond za zdravstveno osiguranje preporučio je osiguranim licima da se telefonom obaveste o mogućnosti ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja bez dolaska u filijalu putem Kontakt centra na brojeve telefona 0700/333-443 i 011/7350-900.
U skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije, biće zatvoreni i šalteri Uprave za upravne poslove, saopštio je potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je precizirao da će u toku trajanje ove odluke dokumenta koja su istekla biće važeća.
On je zamolio zamolio sve građane koji imaju potrebu za izdavanje novog dokumenta da se Ministarstvu unutrašnjih poslova obrate eletronskim putem na imejl adresu ovde i sačekaju dalje instrukcije.

Ostale vesti iz ove kategorije