TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Zdravstvo

Povišen krvni pritisak - „tihi ubica“

Danilo Gurjanov | 12. februar. 2020. | 12:25 | Zdravstvo

Povišen krvni pritisak - „tihi ubica“

Prema najnovijim podacima svaki četvrti stanovnik Vojvodine ima hipertenziju - povišen krvni pritisak preko 140/90 mm živinog stuba što je svrstava u masovne bolesti. Nasleđivanje hipertenzije nije direktno i na njeno ispoljavanje u velikoj meri utiče način života, pogotovo loše navike poput pušenja, alkohola, konzumiranja velike količine hrane bogate mastima i zasićenim šećerima, fizička neaktivnost i psihički stres.

Jedini način da se hipertenzija spreči, osim zdravim životnim navikama, jeste da se preventivno kontroliše krvni pritisak, ali i da se prepoznaju simptomi koji se povremeno javljaju. Nelečena hipertenzija može da izazove niz drugih komplikacija i smrtonosnih bolesti, pa se zato često naziva i „tihim ubicom“.

Promena stila života obavezan je način lečenja svih bolesnika sa hipertenzijom, a podrazumeva, pre svega, korigovanje telesne težine i ishrane, prestanak pušenja i unosa alkohola, fizičku aktivnost i korigovanje stresa.

U cilju preventive i pravovremenog lečenja hipertenzije kod građana opštine Novi Bečej Dom zdravlja će u narednom periodu  nastaviti sprovođenje preventivnih pregleda uz uvođenje edukacija na ovu temu u svim naseljenim mestima, najavila je dr Jovana Šljapić, načelnica Službe opšte medicine Doma zdravlja Novi Bečej.

Opširnije saznajte u video prilogu!

Ostale vesti iz ove kategorije