TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Dodatni podsticaji za učesnike ratova od 1990. do 1999. godine

Danilo Gurjanov | 5. februar. 2020. | 14:46 | Društvo

Dodatni podsticaji za učesnike ratova od 1990. do 1999. godine

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u okviru svojih podsticajnih mera za razvoj privrede u 2020. godini dodatno je prepoznao aspekt društvene odgovornosti kad su u pitanju specifične kategorije stanovništva, tačnije učesnici oružanih sukoba u periodu od 1990. do 1999. godine, koji su vršili vojnu i patriotsku dužnost u oružanim akcijama preduzetim radi odbrane srpskog naroda na teritoriji bivše SFRJ, kao i suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne celokupnosti države.

Naime, pravilnicima o dodeli bespovratnih sredstava za konkurse u oblasti privrede, i to mikro i malim privrednim društvima i preduzetnicima za subvencionisanje izdataka za nabavku mašina, opreme i softvera, za nabavku repromaterijala, podsticaje umetničkim i starim zanatima, za kreativnu ekonomiju, kao i za doprinos socijalnoj ekonomiji AP Vojvodine u tekućoj godini, predviđeni su posebni kriterijumi na osnovu kojih se daje podstrek učesnicima ratova devedesetih godina.

Do sada su u konkursima sekretarijata dodatnim brojem bodova posebno stimulisane osobe sa invaliditetom i žene preduzetnice.

Planiran je i potpuno nov konkurs za nabavku računarske opreme ili usluge digitalizacije kako bi se poslovni i proizvodni procesi digitalizovali i inovirali, pri čemu su, takođe, posebno uzeti u obzir vlasnici privrednog subjekta ili odgovorna lica koja su bila učesnici u oružanim sukobima u navedenom periodu.

Isto tako, u 2020. godini veliki značaj se pridaje i pružanju podrške razvoju socijalne ekonomije na teritoriji Vojvodine, putem finansijske podrške privrednim društvima i preduzetnicima koji zapošljavaju socijalno i materijalno ugrožene kategorije stanovništva ili posluju sa njima, pri čemu su učesnici ratova devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije prepoznati kao posebna kategorija. Status borca će se dokazivati potvrdom nadležnog vojnog odseka Vojske Srbije.

Pored pomenutih konkursa sekretarijata planiranih u tekućoj godini, učesnici ratova devedesetih godina, kao posebna kategorija stanovništva, biće dodatno bodovani i u konkursima u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Ostale vesti iz ove kategorije