TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Održani prvi „Dani Miloša Crnjanskog“

Danilo Gurjanov | 2. decembar. 2019. | 13:02 | Kultura

Održani prvi „Dani Miloša Crnjanskog“

Od 29. novembra do 1. decembra u Novom Sadu i Novom Miloševu po prvi put su održani „Dani Miloša Crnjanskog“, manifestacija u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Udruženja „Sumatra“ iz Novog Sada, kao nosioca projekta, uz podršku Matice srpske, Zadužbine Miloša Crnjanskog iz Beograda i Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ iz Novog Sada. Tokom prva dva dana program je održan u Matici srpskoj u Novom Sadu, dok je treći dan manifestacije organizovan u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu.

U okviru manifestacije u Novom Sadu je po prvi put dodeljena nagrada „Beskrajni plavi krug“ koju je ustanovila Matica srpska, a koja se dodeljuje za najbolju knjigu na srpskom jeziku. Dobitnik nagrade je Slobodan Mandić za knjigu „Panonski palimpsesti“.

Prisutni u Banatskom kulturnom centru u nedelju, 1. decembra, imali su priliku da poslušaju predavanje prof. dr Zorana Đerića, upravnika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, pod nazivom „100 godina od Lirike Itake“. Prema Đerićevim rečima, predavanje se odnosi na jubilej, 100 godina od prvog izdanja „Lirike Itake“, zbirke Miloša Crnjanskog koja je obeležila modernu srpsku književnost.

U okviru manifestacije, Novo Miloševo i Banatski kulturni centar posetili su i gimnazijalci iz Orahovca sa Kosova i Metohije obišavši i muzej „Kotarku“, odnosno pravoslavni hram Sv. Arhangela Gavrila i grob Teodora Pavlovića, prvog sekretara i reformatora Matice srpske. Dan ranije učenike iz Orahovca primio je i gradonačelnik Novog Sada, a tom prilikom najavljen je nastavak saradnje između srpskih udruženja i institucija sa Srbima na Kosovu i Metohiji.

Ostale vesti iz ove kategorije