TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

„Gramata Pesničke republike“ Dragoslavu Mihailoviću

Danilo Gurjanov | 25. novembar. 2019. | 14:00 | Kultura

„Gramata Pesničke republike“ Dragoslavu Mihailoviću

U Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu 23. novembra po četvrti put održana je „Pesnička republika“, manifestacija u okviru čijeg programa je ove godine nagrada „Gramata Pesničke republike“ dodeljena srpskom književniku i akademiku Dragoslavu Mihailoviću za kultni roman „Kad su cvetale tikve“ koji je po prvi put objavljen 1968. godine u izdanju Matice srpske u Novom Sadu. Nagrada se dodeljuje u okviru konkursa „Propuštena prilika“ za do sada nenagrađenu knjigu objavljenu u poslednjih pedeset godina.

Laureta za ovogodišnju „Gramatu pesničke republike“ predložilo je Udruženje za negovanje tradicije Novi Bečej, a odluku o nagradi su doneli osnivač, predsednik i vlada Pesničke republike, koju čine: Radovan Vlahović, Simon Grabovac, dr Zoran Đerić, Franja Petrinović, Goran Ibrajter, Jovan Gvero i Senka Vlahović.

Dragoslav Mihailović je iz opravdanih razloga bio sprečen da nagradu lično primi u Novom Miloševu, ali su se u njegovu čast prisutnima obratili književnik i direktor Banatskog kulturnog centra, Radovan Vlahović i dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, koji smatra da je na ovaj način ispravljena nepravda prema Mihailoviću načinjena pre mnogo godina.

U okviru ovogodišnje „Pesničke republike“ proglašen je i pobednik 10. evropskog fejsbuk pesničkog festivala koji je održan 9. i 10. marta ove godine na Novosadskom sajmu u okviru Međunarodnog sajma knjiga u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma. U konkurenciji za nagradu bile su pesme oko 500 autora iz 31 zemlje sveta koji su se javili na konkurs festivala. Odlukom žirija za pobednika je izabran Đino Lajneveber iz Nemačke sa pesmom „Kolet“, dok će 44 pesme koje su ušle u uži izbor za nagradu biti objavljene u zborniku „Višeglasje“.

Program „Pesničke republike“ upotpunio je i pesnički maraton u okviru kog su u Banatskom kulturnom centru svoje pesme čitali autori iz čitavog okruženja.

Ostale vesti iz ove kategorije