TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Zdravstvo

Redovno plivanje u vodi bogatoj mineralima - lek za dušu i telo

Redakcija TV Novi Bečej | 13. novembar. 2019. | 10:25 | Zdravstvo

Redovno plivanje u vodi bogatoj mineralima - lek za dušu i telo

Odavno su lekari preporučivali svojim pacijentima plivanje u morskoj vodi za lečenje različitih bolesti i stanja. Čuveni engleski lekar, Ričard Rasel, 1769.  objavio je disertaciju o koristima morske vode u lečenju "bolesnih žlezda". Korišćenje morske vode u medicinske svrhe zove se talasoterapija. Zahvaljujući svom sastavu, morska voda koja sadrži značajno veće količine minerala vrlo je korisna za kožu, za stanja poput psorijaze i ekcema.

Ono što posebno treba istaći jeste bogat sadržaj joda u morskoj vodi, zbog čega deluje antiseptično i ima zaceljujuća svojstva. Ispiranje nosa morskom vodom i plivanje u njoj smanjuje simptome polenske kijavice, sinusitisa i drugih disajnih tegoba (astma), jer morska voda čisti prirodne telesne tečnosti u sluznici disajnih puteva.

Vežbanje i plivanje u morskoj vodi je vrlo zdravo i okrepljujuće, smanjuje stres. Morski biolog Valas Nikols u svojoj knjizi ,,Plavi um”, objavio je naučne dokaze zašto boravak u morskoj vodi deluje meditativno na ljudski organizam, podstiče kreativno razmišljanje, smanjuje anksioznost, stres, vraća unautrašnji mir i podstiče saosećajno razmišljanje. Jedan od razloga je način na koji dišemo tokom plivanja i ronjenja. Ritmičnost disanja i naizmeničnost pokreta, u sadejstvu sa mineralima morske vode jačaju parasimpatički deo nervnog sistema koji opušta organe i smiruje mozak. Na taj način morska voda umiruje moždane talase i podstiče oslobađanje hormona koji pozitivno utiču na mozak.

Hidroterapija (aktivnost u vodi), plivanje, surfovanje smanjuju simptome depresije i leči nas, popravlja ono što je slomljeno unutar nas. Zbog toga se široko koristi u rehabilitaciji. Boravak u morskoj vodi aktivira temperaturne receptore ispod kože koji oslobađaju hormone poput endorfina, adrenalina i kortizola. Oni imaju terapijske koristi za mišićno-koštana stanja.  Ponavljano izlaganje morskoj vodi pojačava funkcije parasimpatičkog živčanog sustava, što pomaže u radu organa, zbog povećanog oslobađanja dopamina i serotonina.Česta izloženost morskoj vodi takođe povećava imunitet tela.

Sve u svemu, redovna plivanje u vodi bogatoj mineralima je mudra zdravstvena navika.

Ostale vesti iz ove kategorije