TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

16. „Ričaj“ okupio goste iz zemlje i inostranstva

Danilo Gurjanov | 12. novembar. 2019. | 9:56 | Kultura

16. „Ričaj“ okupio goste iz zemlje i inostranstva

Festival narodnog stvaralaštva „Ričaj“ u Novom Bečeju je ove godine održan po 16. put i to pod okriljem aktivnosti projekta koji opština Novi Bečej u sklopu prekogranične saradnje do marta sledeće godine sprovodi sa mađarskim gradom Šandorfalva, a koji se odnosi na promociju prirodnog i kulturnog nasleđa regiona. Tokom tri dana Festival „Ričaj“ okupio je goste iz zemlje i inostranstva oko raznovrsnih aktivnosti koje kao svoju suštinu nose očuvanje bogatog kulturnog nasleđa mađarske zajednice, ističe Tibor Balo, član projektnog tima: „Celokupna vrednost projekat je 550 hiljada evra, od čega je učešće EU 470 hiljada evra. Mi u Novom Bečeju osim što smo uradili izuzetne stvari kao što je pristupni put ka Slanom kopovu, uspeli smo da podržimo i nekoliko kulturnih manifestacija, radionice izrade suvenira i druge manifestacije, a uspeli smo tu da „ugradimo“ i „Ričaj“. Imali smo goste iz naših bratskih gradova, Šandorfalve i Mezetura, ali i druge goste iz Mađarske i Beograda. Upravo to je srž ovog programa da se podrži stvaranje novih prijateljstava i saradnje preko granice.“

Program ovogodišnjeg Festivala naradnog stvaralaštva „Ričaj“ u Novom Bečeju obuhvatio je radionice na temu narodnih bajki i bajki za najmlađe, starih zanata, folklora i plesa, izrade nakita i ručnih radova, uz gala koncert u Domu kulture opštine Novi Bečej, a za goste festivala organizovana je i poseta Arači i muzeju „Glavaševa kuća“.

Balo je ovom prilikom najavio i veliku organizaciju poznatog festivala „Đenđeš Bokreta“, najmasovnije manifestacije mađarskog folklora u Vojvodini koji će se održati sledeće godine početkom juna u Novom Bečeju, a koji će na jednom mestu okupiti više od 3.000 učesnika iz svih gradova Vojvodine.

Ostale vesti iz ove kategorije