TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

„Smeh je lekovit“, poručuju sa Festivala komedije

Sanja Milenković | 4. novembar. 2019. | 14:56 | Kultura

„Smeh je lekovit“, poručuju sa Festivala komedije

Proteklog vikenda, u Domu kulture opštine Novi Bečej, po 11. put nastavio se Festival komedije „Jovan Knežević Caca“ nakon što ga je pozorišna glumica i najveća živa zvezda jugoslovenskog filma, Mira Banjac, ostavila do daljnjeg otvorenim. I ove godine, u sastavu stručnog žirija, našao se dr Milan Mađarev kao predsednik, glumac Vladeta Sudarski i Aleksandar Volić koji je u ovogodišnjem izdanju festivala preuzeo i ulogu selektora.

Prvo veče obeležila je predstava „Kovači“ reditelja Bore Nenića, u izvedbi „Bag“ teatra iz Boljevaca, gde je nagradu publike za glumca večeri poneo Milan Milošević za ulogu  Petera.

Predstava „Kovači“ govori o igri sudbine koja Nemca Petera, Srbina Acu i Rusa Ivana, tokom Drugog svetskog rata odvodi u tuđinu, a zatim ih tridesetak godina kasnije, čudnim životnim kolosecima ponovo spaja. Kroz dominantni lik Lujze, Peterove supruge, 3 kovača vode borbu o identitetu, porodici koja ima pripada, ali i licemerju koje ih je, na koncu svega, uhvatilo u istu zamku.

Druge večeri festivala, nakon projekcije istorijsko dokumentarno filma „Trnje i lovorike Olge Ilić“ rediteljke Jelene Stojanović, scenu je zauzelo Gradsko pozorište „Teatar 91“ iz Aleksinca sa predstavom „Tetka od milion dolara“ Kena Ludviga, u režiji Branislava Nedića, a koje je, po rečima dr Mađareva, podižiću lestvicu glumačkog dometa izašlo van okvira amaterizma.

Po mišljenju publike, nagradu za glumca večeri u predstavi „Tetka od milion dolara“ zaslužio je Srđan Stojadinović, za uloga Džeka Gejbla.

Od 20 časova, u okviru 3. dana festivala, večeras pogledajte „Zvezdanu prašinu“ Dušana Kovačevića u izvedbi Pozorišta kud „Karadžić“ iz Loznice.

Više saznajte u TV prilogu!

 

Ostale vesti iz ove kategorije