TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Promovisana treća knjiga akademika dr Tibora Varadija

Danilo Gurjanov | 30. oktobar. 2019. | 13:26 | Kultura

Promovisana treća knjiga akademika dr Tibora Varadija

U Narodnoj biblioteci Novi Bečej ljubiteljima pisane reči sinoć se po četvrti put predstavio zrenjaninski pravnik dr Tibor Varadi, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu u penziji i član Srpske akademije nauka i umetnosti koji je svojevremeno doktorirao na čuvenom Harvardu. Ovog puta na mađarskom jeziku promovisana je najnovija Varadijeva knjiga - dokumentarni roman pod nazivom „Dogodilo se u Ečki“ koji je nastao na osnovu spisa iz porodične advokatske kancelarije osnovane krajem 19. veka. U pitanju je treća knjiga dr Varadija koja je objavljena i na srpskom i na mađarskom jeziku.

Varadi se nada da će do sledeće godine završiti još jednu knjigu. Eksluzivno otkriva deo njene tematike: „Jedna od tema je i spor Branka Đurića iz Mokrina kojeg je branio moj otac, a koji je 1946. godine optužen ni za šta manje nego da je u svom dvorištu bespravno držao dve krmače fašističkog porekla. Dalje neću ništa da otkrivam, ali ako bude objavljeno, moći će se pročitati.“

Dokumentarni roman „Dogodilo se u Ečki“ deo je jedinstvene trilogije koju čine još i knjige „Spisi i ljudi“ i „Put u juče“ u kojoj se dodiruju i pretapaju svet sudskih akata i svet književnosti.

Ostale vesti iz ove kategorije