TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Jesenje prstenovanje ptica na Slanom kopovu uspešno uprkos suši

Danilo Gurjanov | 29. oktobar. 2019. | 14:19 | Društvo

Jesenje prstenovanje ptica na Slanom kopovu uspešno uprkos suši

Slano kopovo je jedno od najvažnijih i najosobenijih staništa ptica u Srbiji, a predstavlja i jedinstvenu migratornu stanicu za ptice selice. I pored relativno male površine zaštićenog prostora u ovom specijalnom rezervatu prirode do sada je evidentirano oko 220 vrsta ptica, pa je ono zbog svojih izuzetnih ornitoloških osobenosti, proglašeno značajnim ramsarskim i područjem za ptice od velike važnosti (IBA).

U periodu jesenje migracije ptica Slano kopovo predstavlja mesto gde se masovno okupljaju patke, guske i ždralovi. Dva puta godišnje, u proleće i u jesen, u poslednjih šest godina u ovom specijalnom rezervatu prirode se organizuju takozvani prstenovački kampovi. Prstenovanje ptica izuzeztno je značajno u cilju praćenja brojnog stanja ptica i njihove migracije, ističe Silvija Ivanić, stručna saradnica Lovačkog udruženja Novi Bečej koje upravlja ovim rezervatom: „Jako smo zadovoljni s obzirom na sušu koja nas je zadesila u ovoj drugoj polovini godine i s obzirom da zato nema vode na Slanom kopovu što automatski povlači odsustvo velikog broja vrsta ptica. Dosta je zanimljivih vrsta, a i brojnost ptica je zaista velika. Mi smo već prvog dana imali dva nalaza iz Poljske i Mađarske.“

Ovom pilikom prstenovano je preko 400 jedinki ptica, najviše plavih senica i crvendaća. Pored toga, prstenovane su i druge vrste kao što su: običan popić, kraljić, carić, barska strnadica, batokljun, velika senica, poljski vrabac, obični zviždak, kos, drozd pevač, senica vuga i kobac.

Ostale vesti iz ove kategorije