TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Bivša prva dama Kanade otkrila memorijalnu ploču na porodičnoj kući u Novom Bečeju

Sanja Milenković | 24. oktobar. 2019. | 13:11 | Društvo

Bivša prva dama Kanade otkrila memorijalnu ploču na porodičnoj kući u Novom Bečeju

Tokom četvorodnevne posete porodice Malruni Republici Srbiji, u društvu čuvenog generala, Luisa Mekenzija, ova ugledna porodica posetila je i Novi Bečej, rodno mesto predaka Mile Malruni Pivnički. Milica Pivnički unuka je dobrotvora i prvog Javnog beležnika Novog Bečeja, dr Jovana Pivničkog i ćerka čuvenog neurologa, dr Dimitrija Pivničkog koji se sa porodicom 1958.  godine preselio u Kanadu. U proleće 1973. godine Mila se udaje za sposobnog Kanađanina irskog porekla, Brajana Malrunija, koji će kasnije postati 18. kanadski premijer i načiniti Milu prvom damom Kanade. Za zasluge u promociji Srbije u inostranstvu i razvijanju srpsko – kanadskog prijateljstva, dan uoči posete rodnoj varoši, od strane potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova, Ivice Dačića i predsednika opštine Novi Bečej, Saše Maksimovića,  Mili Malruni, odnosno Milici Pivnički, svečano je uručena titula Viteza svetosavskog pacifizma.

Fondacija dr Dimitrija Pivničkog, sa sedištem u Montrealu, nesebično podržava mlade naučnike u oblasti neurologije, a zbog bliskih odnosa sa Belom kućom i Kraljičinom rezidencijom u Londonu, porodica Malruni nosi epitet jedne od najuglednijih porodica u Kanadi. Poseta Mile Malruni Pivnički inicirala je ideju i otvaranja prvog muzeja srpske dijaspore u rodnoj kući dr Jovana Pivničkog u Novom Bečeju, na kojoj je ovom prilikom otkrivena i memorijalna ploča, najavio je predsednik opštine, Saša Maksimović.

Ovom prilikom održana je i promocija knjige koja nosi naziv „Porodica Pivnički u istoriji Novog Bečeja“ potvrdio je član uređivačkog odbora, Vladimir Davidović. Izdavanje knjige o ulozi porodice Pivnički u zavičajnoj istoriji omogućila je Opština Novi Bečej.

Ostale vesti iz ove kategorije