TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

U planu digitalizacija zavičajne zbirke u Narodnoj biblioteci

Danilo Gurjanov | 18. oktobar. 2019. | 13:14 | Društvo

U planu digitalizacija zavičajne zbirke u Narodnoj biblioteci

Digitalizacija arhivske građe, u vidu knjiga, različitih dokumenata, spisa, fotografija ili snimaka, odnosno svega onog što bi valjalo otrgnuti od zaborava i nestajanja, apsolutno je neophodna u svim ustanovama kulture širom naše zemlje. Upravo zato je u Narodnoj biblioteci Novi Bečej danas održan sastanak na temu digitalizacije u sklopu preliminarnih razgovora oko digitalizacije biblioteka u Srednjobanatskom okrugu i, pre svega, njihovih zavičajnih zbirki.

Pored očuvanja bibliotečke i zavičajne građe značajno je i širenje, odnosno dostupnost znanja, a to upravo omogućava digitalizacija, kaže Srđan Ercegan, stručni saradnik firme „Media“ koja se bavi ovim poslovima: „Svakako je Srednjobanatski okrug veoma interesantan jer je to jedno istorijsko područje gde postoji niz zavičajnih zbirki koje su od nemerljivog kulturno-istorijskog značaja i zaslužuju da budu digitalizovane po standardima koji su propisani i uobičajeni širom Evrope. Digitalizacije je još uvek na samom početku, ali je Srbija prava zemlja gde bi trebalo da se ozbiljnije bavimo tom tematikom jer imamo u našem istorijskom iskustvu recimo slučaj Narodne biblioteke u Beogradu koja je 1941. godine prilikom bombardovanja nestala, a prilikom čega je nestao i niz neprocenjivih rukopisa, tu su, takođe i Hilandar, manastir Rakovac, koji su goreli. Znači, mi definitivno u našem istorijskom pamćenju znamo za opciju gubljenja nekih veoma važnih kulturno-istorijskih spomenika, a digitalizacije je način da se to predupredi, jer kad nekom analognom dokumentu date numeričku vrednost on samim tim postaje trajan, ne može se reći da je večan, ali svakako mu produžavate vek na ovaj način. Ono što je poseban aspekt toga jeste ono što su radili ljudi u razvijenijem svetu, jer preko interneta pružate mogućnost istraživačima da na najudobniji mogući način bez diranja starih dokumenata i dodatnog oštećivanja građe koja je već zubom vremena pohabana mogu da se bave naukom i da ostvare svoja interesovanja.“

Sastanak sa predstavnicima biblioteka u Srednjobanatskom okrugu bio je i prilika da se razgovara o budućim koracima kada je digitalizacija zavičajnih zbirki u pitanju, od softvera i opreme koju treba koristiti, do standarda digitalizacije koji su propisani kako bi se arhivska građa na adekvatan način zaštitila od propadanja i od zuba vremena, a pritom dala mogućnost zainteresovanima da je proučavaju.

Ostale vesti iz ove kategorije