TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Predstavljeno delo Zorana Kneževa o zavičajnoj istoriji

Sanja Milenković | 11. oktobar. 2019. | 13:03 | Kultura

Predstavljeno delo Zorana Kneževa o zavičajnoj istoriji

Istorija Vojvodine satkana od tajni i legendi nastalih na plodnom tlu nekadašnjeg Panonskog mora služi na ponos svima onima koji su svoje korene pustili upravo na njenoj nepreglednoj ravnici. Između Begeja, Tise, Dunava i Tamiša, a sva pod hlebom i Suncem, za njene Vojvođane ona je više od života, o čemu govori i poslednje ostvarenje pisca, hroničara i publiciste, Zorana Kneževa, a koje je predstavljeno na promociji održanoj sinoć, u prizemlju Doma kulture.

Za knjigu bogatu manje poznatim činjenicama i sa oko 300 ilustracija smeštenih na 600 strana, podaci su prikupljani bezmalo 15 godina, mahom iz arhive Matice srpske, otkriva autor: „Kako sam istraživao, 493 mesta ima u Vojvodini početkom 21. veka. Sa ovom knjigom, mislim da sam obuhvatio negde oko 200 mesta, sa kratkim opisom, dok je, naravno, o Novom Bečeju ima malo više napisano. Malo ljudi zna, na primer, da je Vojvodina bila najveći izvoznik šafrana u prošlosti, da se ovde dosta gajio pirinač... Mi svi znamo za kukuruz i pšenicu, ali kada se vratimo par vekova u nazad, recimo Bačka je u 15. veku imala 0,5% obradive površine, sve su to bile močvare i tek tada vidimo koliko su naši preci morali da ulože truda da ovih prostora naprave ravnicu, plodno zemljište. Dakle, smatram da je knjiga itekako zanimljiva i ovim putem bih se zahvalio Pokrajinskoj vladi Vojvodine koja ju je isfinansirala u celosti i stala iza ovog projekta“

Na sinoćnoj promociji učešće su uzeli i prof dr Aleksandar Kasaš kao i profesor istorije Miodrag Miša Blizanac koji je sa Horom ’’Prosvetitelji’’ učestvovao i u muzičkom delu programa. Knjiga ’’Vojvodina - hronike i legende’’ predstavlja 4. po redu samostalnu knjigu Zorana Kneževa, a predhodila su joj 3 izdanja posvećena gradu Novom Sadu: „Kafanologija i prostitucija“, „Priče iz Prošlosti“ i „Prošlost u pričama“.

 

Ostale vesti iz ove kategorije