TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Promovisana antologija ruske andergraund poezije

Danilo Gurjanov | 9. oktobar. 2019. | 13:16 | Kultura

Promovisana antologija ruske andergraund poezije

U Narodnoj biblioteci Novi Bečej nedavno je održano veče takozvane ruske andergraund poezije u okviru kog je predstavljena knjiga „Ne izlazi is sobe“. U pitanju je druga antologija Svetislava Travice koja se, prema autorovim rečima, bavi neoficijelnom poezijom koja je pisana u Sovjetskom Savezu tokom sedamdeset godina. Kako kaže Travica, to su pisci koji su pisali za svoju dušu, van tokova oficijelne produkcije, pa samim tim nisu imali priliku da svoje stihove vide objavljene.

Pesme koje se nalaze u obe antologije ruske andergraund poezije Svetislav Travica sam je izabrao, preveo i priredio. Iako ranije nije uradio ništa slično, kaže da ipak nije bilo previše teško da posao privede kraju.

Svetislav Travica bio je i urednik časopisa za književnost, umetnost i kulturu pod nazivom „Tisa“ koji je izlazio u Bečeju. Mnogi tvrde da je u ovom uglednom časopisu izlazila najbolja poezija u Srbiji, međutim, danas je razumevanje za takvu vrsu delatnosti nepostojeće, kaže Travica, što je uslovilo prestanak izdavanja ovog časopisa. Ipak, on se nada da će buduće generacije prepoznati značaj i jednom nastaviti tu tradiciju.

Više pogledajte u tv prilogu!

Ostale vesti iz ove kategorije