TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Obeleženo 75 godina od oslobođenja Novog Bečeja i Bočara

Danilo Gurjanov | 4. oktobar. 2019. | 12:21 | Društvo

Obeleženo 75 godina od oslobođenja Novog Bečeja i Bočara

Nakon što su 2. i 3. oktobra pre 75 godina dolaskom oslobodilačke vojske Crvene armije u Drugom svetskom ratu oslobođeni Kumane i Novo Miloševo, koje su tada činila mesta Beodra i Dragutinovo, 4. oktobra 1944. godine oslobođena su i preostala dva naseljena mesta novobečejske opštine, Bočar i Novi Bečej. Upravo tim povodom, danas su predstavnici lokalne samouprave, mesnih zajednica i drugih relevatnih organizacija i institucija u ova dva mesta položili vence na spomenike palim borcima i minutom ćutanja im odali počast.

U Novom Bečeju venci su položeni na spomenik na Tiskom keju posvećen nastradalim pripadnicima oslobodilačke Crvene armije. Prisutnima su se obratili Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, Jevgenij Martinenko, savetnik pri Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji i Aleksandar Mojić, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vološin“.

Tradicija obeležavanja Dana oslobođenja Bočara obnovljena je nakon niza godina, jer je od ogromne važnosti nikada ne zaboraviti žrtve Drugog svetskog rata, smatra predsednik Udruženja penzionera Bočara, Radiša Gecić. On se ovom prilikom osvrnuo na istoriju Bočara i period Drugog svetskog rata.

Više pogledajte u tv prilogu!

Ostale vesti iz ove kategorije