TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Uručenjem nagrada u Matici srpskoj otvoreni 20. „Dani Teodora Pavlovića“

Danilo Gurjanov | 26. septembar. 2019. | 11:17 | Kultura

Uručenjem nagrada u Matici srpskoj otvoreni 20. „Dani Teodora Pavlovića“

Jubilarni dvadeseti „Dani Teodora Pavlovića“ otvoreni su juče u Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu gde su uručene i ovogodišnje nagrade sa imenom Teodora Pavlovića, jednog od najistaknutijih, a nepravedno zaboravljenih ličnosti srpskog naroda u prvoj polovini 19. veka, čije je zalaganje dalo trajni doprinos srpskoj kulturi.

Stručni žiri u sastavu prof. dr Zoran Đerić, predsednik žirija, prof. dr Srđan Šljukić i književnik Radovan Vlahović jednoglasno je odlučio da ovogodišnju Nagradu „Teodor Pavlović“ za najbolju knjigu dobije prof. dr Sava Damjanov, za knjigu „Also sprach Damjanov“ u izdanju Gradske narodne biblioteke u Zrenjaninu u kojoj su sabrana 33 intervjua koje je autor vodio u poslednje 33 godine.

Ovogodišnji laureat Nagrade „Teodor Pavlović“ za životno delo jeste likovni kritičar Sava Stepanov, autor desetak knjiga i preko dvadeset monografija o domaćim i stranim umetnicima.

Svečanosti u Matici srpskoj prisustovali su, između ostalih i predsednik Vlade AP Vojvodine, Igor Mirović i Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, koja je zajedno sa MZ Novo Miloševo pokrovitelj manifestacije.

 „Dane Teodora Pavlovića“ organizuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa u saradnji sa Maticom srpskom, koja od prve godine daje svoju podršku, a to će činiti i u budućnosti, obećao je predsednik Matice srpske, Dragan Simić. On je rekao da je Teodor Pavlović jedan od najvažnijih delatnika koji su sebe ugradili u Maticu srpsku.

Osnivač i direktor Banatskog kulturnog centra, Radovan Vlahović, istakao je činjenicu da se u okviru ovogodišnje manifestacije „Dani Teodora Pavlovića“ obeležavaju čak tri jubileja: 215 godina od rođenja Teodora Pavlovića, 165 godina od njegove smrti i 20 godina kako traje manifestacija „Dani Teodora Pavlovića“.

U okviru programa otvaranja manifestacije predstavljeno je i troknjižje „Srbi u Banatu“ u izdanju Banatskog kulturnog centra, a svečanost su upotpunili i nastupi soprana Maje Andrić, solistkinje Opere Srpskog narodnog pozorišta, uz klavirsku pratnju Strahinje Đokića.

Program ovogodišnje manifestacije nastavlja se Novom Miloševu, večeras u Banatskom kulturnom centru od 19 časova, nakon čega će se u subotu, 28. septembra, održati u Žitnom magacinu Muzeja „Kotarka“, a završiti u četvrtak, 11. oktobra, u OŠ „Dr Đorđe Joanović“.

Ostale vesti iz ove kategorije